Mjerenje morfoloških dimenzija Ženske seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, u sklopu dijagnostičkog centra sa kojim raspolaže, nastavio je sa proširenjem baze rezultata crnogorskih reprezentativnih selekcija. U srijedu, 7. februara profesori Fakulteta doc. dr Milovan Ljubojević, mr Ivan Vasiljević i prof. Gorica Zorić obavili su detaljno mjerenje morfoloških parametara Ženske seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore, koja se priprema za kvalifikacione mečeve za Eurobasket protiv Slovačke i Islanda.

Ova mjerenja omogućavaju reprezentativkama praćenje procentualnog sadržaja masti u strukturi tijela i posebno po ekstremitetima, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i praćenje parametara metabolizma.

Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela. Sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su saopštili da su osnovne hipoteze za uspjeh u košarkaškoj igri određene antropološke karakteristike i da utvrđivanjem i procjenom tjelesnih dimenzija započinje svaki dijagnostički postupak. Da bi se kvalitetan plan i program treninga u vrhunskom sportu uspješno realizovao, važno je imati uvid u aktuelno stanje relevantnih karakteristika i sposobnosti sportista.

 

http://www.mladiniksica.me/mjerenje-morfoloskih-dimenzija-kosarkasica-cg/

http://portalanalitika.me/clanak/293474/mjerenje-morfoloskih-dimenzija-zenske-seniorske-kosarkaske-reprezentacije-cg

https://volimpodgoricu.me/2018/02/08/mjerenje-morfoloskih-dimenzija-zenske-seniorske-kosarkaske-reprezentacije-crne-gore/

https://www.cdm.me/sport/kosarka/profesori-obavili-mjerenje-morfoloskih-parametara-nasih-kosarkasica/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.