Uključili smo mlade u naučne aktivnosti MONUSEN-a




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Crnogorski centar za podvodne senzorske mreže (MONUSEN), pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, organizovao je u Kumboru 27. septembra 2023. godine uključivanje građana u naučne aktivnosti u oblasti razvoja autonomnih podvodnih robotskih sistema. Učenici iz SMŠ „Mladost“ iz Tivta i Gimnazije Kotor kao „građani naučnici“ učestvovali su u prikupljanju podataka upravljajući kretanjem autonomnog površinskog vozila SWAMP (Shallow Water Autonomous Multipurpose Platform), koje je projektovano i izrađeno u laboratorijama CNR-INM-a (Italija) u obliku katamarana, mase oko 40 kg, visine 50 cm i dužine 125 cm.

Svaki učenik je imao priliku da 10 do 15 minuta upravlja SWAMP-om. Istraživači iz CNR-INM-a su pratili vrijeme koje je bilo potrebno svakom učesniku da uspješno kontroliše i uputi vozilo između bova duž putanje u obliku slova S. Snimanjem kontrole i putanje kretanja površinskog  vozila pri daljinskom upravljanju, za svakog učesnika bez obzira na njihovu vještinu, prikupljeni su podaci neophodni za mašinsko učenje i „treniranje“ sistema koji će se imitiranjem (oponašanjem) aktivnosti učesnika osposobiti za izvršavanje zadatka. Dobijeni rezultati će usmjeriti buduća istraživanja za procjenu efikasnosti predloženog pristupa korišćenjem većeg broja podataka o testiranju, istražujući različite mrežne arhitekture i složenije imitacije učenja, kao i mogućnosti integrisanja eksperimenata u okviru simulacija i u stvarnom okruženju.

Srednjoškolci su upoznati sa razvojem autonomnih površinskih vozila za akviziciju i praćenje parametara životne sredine umjesto ljudi u uslovima opasnim po zdravlje ljudi. U zdravoj takmičarskoj atmosferi, srednjoškolcima je predstavljeno zbog čega je značajno da se građani uključuju u nauku,  a učili su i o mašinskom učenju i pomorskoj robotici kao novoj paradigmi u istraživanju i inovacijama.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.