Predavanja iz oblasti pomorske robotike i multirobotskih sistema organizovana za istraživače i studente u MONUSEN centru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore ugostio je dva istaknuta istraživača, dr. Barbaru Arbanas Fereiru i doc. dr. Fausta Fereiru, tokom dvodnevne stručne posjete organizovane u okviru MONUSEN projekta, 16. i 17. novembra 2023. godine u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta. Osnovni cilj posjete bio je prenos znanja i iskustava u oblastima pomorske robotike i multirobotskih sistema, sa posebnim naglaskom na primjene u pomorskom okruženju.

Dr. Barbara Arbanas Fereira je održala predavanja na teme “Distributed mission planning of multi-robot systems”, “Consensus-based environmental monitoring for underwater sensor networks” i “Multi-robot systems for maritime security scenarios”. U okviru prvog predavanja fokus je bio na tehnikama efikasnog upravljanja grupom robota u cilju rješavanja kompleksnih zadataka. Prezentovane su dvije glavne strategije upravljanja: prva koja se bazira na kreiranju modela za svakog robota i optimizaciji njihovog individualnog ponašanja, i druga kod koje je fokus na planiranju misija i koordinisanim akcijama.  Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa kontrolerima zasnovanim na logici, kao i sa tehnikama vođenja robota zasnovanim na teoriji igara i inteligenciji rojeva. Pored toga, detaljno je predstavljen metod distribuiranog planiranja misija za heterogene multirobotske sisteme zasnovan na hijerarhijskom prikazu zadataka. Na kraju je prezentovan primjer praktične primjene u građevinskoj automatizaciji, kao i realistični rezultati simulacija, demonstrirajući na taj način efikasnost izložene metodologije. U sklopu drugog predavanja, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa primjenom teorije grafova u modelovanju komunikacije u senzorskim mrežama, kao i sa osnovama algoritama zasnovanih na konsenzusu. Nakon toga su predstavljeni primjeri primjene algoritama zasnovanih na konsenzusu u monitoringu životne sredine i upravljanju formacijama površinskih vozila. U okviru zadnjeg predavanja, dr Arbanas Fereira je demonstrirala kako tim vazdušnih i kopnenih robota može efikasno da sarađuje i rješava različite probleme vezane za pomorsku sigurnost.

Profesor Fausto Ferreira održao je predavanja na teme „Multi-domain maritime robotics” i “Legal issues surrounding robot operations at sea”. U okviru prvog predavanja, prof. Ferreira je govorio o primjeni pomorske robotike u različitim domenima, prikazujući kako tehnološka rješenja koja je razvio UNIZG-FER mogu efikasno da riješe različite izazove u pomorskoj industriji. U drugom predavanju, prof. Fereira je istakao značaj regulisanja robotskih misija u pomorskim okruženjima i pružio uvid u trenutni status razvoja regulative. Prof. Fereira je takođe predstavio mehanizme za izbjegavanje sudara autonomnih podvodnih vozila zasnovane na emitovanju signala, naglašavajući važnost sigurnosnih mjera u podvodnim sistemima.

Dvodnevna stručna posjeta omogućila je istraživačima i studentima Univerziteta Crne Gore jedinstvenu priliku da uče od iskusnih stručnjaka u oblastima morske robotike i multirobotskih sistema.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.