Integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem - stanje u Crnoj Gori




Integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem - stanje u Crnoj Gori

Na poziv organizatora konferencije Renewable South, koja se održavala 15. i 16. 05. 2024. god. u Ljubuškom u Bosni i Hercegovini, prof. dr Martin Ćalasan sa Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta Crne Gore, održao je predavanje na temu Integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem - stanje u Crnoj Gori. 
Konferencija Renewable South okupila je vodeće eksperte u području obnovljivih izvora energije iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i predstavnike opšinskih, državnih i županijskih vlasti. Predavači na konferenciji su bili profesori sa univerziteta u Zagrebu, Osijeku i Mostaru, kao i predstavnici brojnih udruzenja, komora i regulatornih tijela. Cilj konferencije je bio da ukaže na najnovije trendove i inovacije u području solarnih elektrana, vjetroelektrana, hidroelektrana, elektrana na biomasu i drugih održivih energetskih tehnologija.

Prof. Ćalasan je u svom izlaganju ukazao na savremene elektroenergetske sisteme (EES) i na stručne i naučne poglede u cilju rješavanja problema optimalne lokacije i kapaciteta distribuiranih izvora energije (DIE). Na konkretnim primjerima je ukazao na uticaj lokacije i snage DIE na vrijednost gubitaka i porast napona u EES. Posebno se osvrnuo na probleme u integraciji malih solarnih elektrana na teritoriji Crne Gore i razloge ispada elektrana sa mreže. Isto tako, ukazao je na potencijalne načine poboljšanja integracije DIE kako sa stanovišta mreže (tj. napojnog transformatora), tako i sa stanovišta upravljanja invertorom u različitim režimima rada elektrane.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.