Promocija knjige "Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa" sjutra u 19h




Promocija knjige "Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa" sjutra u 19h

Fakultet likovnih umjetnosti poziva studente i sve zainteresovane na promociju knjige "Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa", autora Milovana Novakovića, koja će se održati 29. juna u 19h, u Galeriji 42.

 

Iz sažetka knjige:

Postoji opšta saglasnost da ekspresivna organizacija pikturalnih elemenata omogućuje Matisovim slikama i crtežima da dišu. Ovaj ogled ispituje metaforiku pikturalne respiracije koja uglavnom počiva na formalnom nivou i izlaže Matisov pristup kao specifičnu pneumasku koncepciju u kojoj je proces disanja slike prisno povezan za disajnim procesima umjetnika i posmatrača. Da bi opisao procedure kojima umjetnik izumijeva poseban tip hromatsko-linearne konstrukcije čije djelovanje navodi umjetnika i posmatrača da dišu slikom, autor se usredsređuje na tri pojma koja smatra ključnim za definisanje Matisovog pneumatskog slikarstva: force, décorativité i rapport. Kroz njihovu podrobnu analizu, ova knjiga nastoji da preciznije interpretira Matisove iskaze, da preispita opšteprihvaćene teorijske i istorijskoumjetničke tvrdnje, da iznese nove uvide, kako bi ukazala na bitnu promjenu koju Matisova djela uvode u slikarstvo: prelaz sa udaljenog kognitivnog posmatranja na afektivni, disajni odnos sa umjetničkim djelom.

O knjizi Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa (Beograd: Orion Art, 2019) govoriće putem video uključenja dr Miodrag Šuvaković i dr Angelina Milosavljević, a autor uživo. Razgovor će moderirati mr Maja Šofranac, prodekanka za međunarodnu saradnju Fakulteta likovnih umjetnosti.

Miodrag Šuvaković je dekan i redovni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Doktor nauka o likovnim umetnostima. Docent, vanredni i redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu (1996-2015). Predavač na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu (2002-2015). Predavač na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (od 2012). Predavač na Fakultetu za humanističke studije, Univerza na primorskem, Kopar (2002-2008). Predavač na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu (2005-2006). Predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, 2008. Gostujući profesor na Filozofskom Fakultetu u Ljubljani (1998). Gostujući profesor na Helsinškom univerzitetu (2012). Počasni član Društva za estetiku Slovenije; predsednik društva za Estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije; i drugi potpredsednik Međunarodnog društva za estetiku (IAA). Objavio je i uredio 50 naučnih monografija iz estetike i teorije umetnosti.

Angelina Milosavljević je diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1995. godine, magistrirala na University of Pittsburgh (Pittsburgh, USA) 2003. godine, doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2006. godine. Predavala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1995-2003), Akademiji lepih umetnosti (2007-2012). Bila je gostujući predavač na Filozofskom fakultetu u Beogradu (2006-2013), BK Univerzitetu (2007), Višoj likovnoj školi, Beograd (2007), Beogradskoj Politehnici (2010-2012). Objavila je brojne naučne radove iz istorije umetnosti i umetničke teorije, kao i tri knjige. Od 2009. do 2017. godine član je redakcije časopisa Kultura. Član je Saveta Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, The Renaissance Society of America, ICOM (International Council of Museums). Recenzent je brojnih naučnih i stručnih publikacija.

Milovan Novaković je slikar, teoretičar umjetnosti i prevodilac. Specijalističke studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti, Cetinje a master studije Transdisciplinarne humanistike i teorije umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije, gdje je trenutno doktorant na odsjeku Transdisciplinarne studije savremene umetnosti i medija. Nedavno je objavio knjigu Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa (Beograd: Orion Art, 2019). Pored teorijsko-naučnog rada i istraživanja iz oblasti umjetnosti i filozofije, takođe je preveo Studije iz klasične američke književnosti (Podgorica: Arto, 2019) britanskog književnika Dejvida Herberta Lorensa.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.