28.12.2017

Antifašističke mape Nikšića i Bara


U četvrtak 21. decembra 2017. godine u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Narodni muzej Crne Gore organizovano je predstavljanje anitfašistčke mape Nikšića i Bara.

Veče je počelo projekcijom filma Spomenik - autora Igora Grubića, za koji je ove godine dobio HT nagradu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Kratak osvrt o radu Igora Grubića dala je kustoskinja Mirjana Dabović Pejović, koja je i moderirala razgovor o antifašizmu danas, koji je uslijedio u drugom dijelu programa u okviru koga su predstavljene antifašističke mape Nikšića i Bara. U razgovoru učestvovali Janko Ljumović (FDU), Boban Batrićević (FCJK), kao i Ana Matić i Lazar Pejović profesori FLU Cetinje.

Istaknuto je da je FLU Cetinje ove godine dao značajan doprinos u podizanju svijesti o značaju njegovanja antifašističke ideje. Podsjetimo se, septembra ove godine promovisan je projekat “Antifašistička mapa Nikšića”, koji je na incijativu tadašnjeg ministra Janka Ljumovića, uz podršku Ministarstva kulture realizovao Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje. Projektu je prethodila serija predavanja na temu antifašizma, stručna ekskurzija, rad na izložbi “Između sjećanja i otpora” koju je kustosirala Ljiljana Karadžić (NMCG), kao i rad na oblikovanju mape i serije artefakata koji su realizovali profesori, saradnici i studenti FLU Cetinje..

Turistička organizacija Bar je prepoznala značaj ovog projekta i pozvala tim dizjanera sa FLU Cetinje da sličan koncept mape realizuju i za Opštinu Bar. Učesnici su najavili da ovaj projekat ima potencijala, i da je u planu da se u narednom periodu realizuju mape Cetinja i Podgorice, s krajnjim ciljem da se napravi i antifašistička mapa cijele Crne Gore. Takođe je konstatovano da bi razvojem ovog ili sličnih projekata, kontinuiranim timskim radom istoričara, dizajnera i turizmologa Crna Gora mogla da antifašizam razvije u jedan od svoih brendova.

Antifašitička mapa Nikšića: pokrovitelj: Ministarstvo kulture Crne Gore; realizacija: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje; urednici: Lazar Pejović i Petar Lekić; grafičko oblikovanje: Ana Matić, Sandra Đurović, Dejan Drašković, Srđa Dragović, Matija Šoškić; fotografija: Lazar Pejović; kustos izložbe: Ljiljana Karadžić.

 

Antifašistička mapa Bara: izdavač: Turistička organizacija Bar; za idavača: Neda Ivanović; urednici: Lazar Pejović i Draginja Radonjić; recenzent: Živko Andrijašević; grafičko oblikovanje: Ana Matić i Sandra Đurović; fotografija: Lazar Pejović.

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

11.04.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Učešće FLU studentkinje na internacionalnom Bijenalu grafike u Kini

DETALJNIJE

27.03.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Predavanje "Prisustvo prošlosti" Olje Triške Stefanović

DETALJNIJE

23.03.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Antički Risan - FLU Cetinje

DETALJNIJE

05.03.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Prvi Fulbrajtov stipendista na polju umjetnosti – Ivana Radovanović

DETALJNIJE

26.02.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Izložba Maje Šofranac u Dvorcu Petrovića

DETALJNIJE

21.02.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Studenti donirali grafike na Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma

DETALJNIJE

03.02.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Nagrade 51. Hercegnovskog zimskog salona

DETALJNIJE

31.01.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Ljetnji semestar

DETALJNIJE

31.01.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Sporazum o saradnji

DETALJNIJE

10.01.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Mobilnost  sastavni dio profesionalnog razvoja svakog umjetnika  

DETALJNIJE