Prvo izdanje Internacionalnog festivala performansa na Cetinju




Prvo izdanje Internacionalnog festivala performansa na Cetinju

Prvo izdanje Internacionalnog festivala performansa - IPAF pod nazivom "RE-ACTION" održaće se u periodu od 19. do 20. oktobar 2023. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Tokom festivala, kojeg su osmislili Salvo Bitonti i Marko Marković, biće prikazani video radovi koji dokumentuju performanse izvedene sa crnogorskim studentima 2022. godine - "Bacchae" Salva Bitontija i "The Tree Peace Found - The Drawings Soul" Gabriele Romea posvećenog žrtvama rata u Ukrajini.

Ovaj festival će obilježiti i predstavljanje dva svjetski poznata gostujuća umjetnika, koji su simboli italijanskog i međunarodnog performansa. Franko B predstavlja performans pod nazivom "Reflektujuće rane," gdje umjetnik putuje kroz istorijsku i kolektivnu memoriju. U ovom performansu, tijelo umjetnika i njegovo tijelo postaju platno, skulptura, poezija i zvuk, stvarajući jedinstveno umjetničko iskustvo. Marinella Senatore je 2013. godine osnovala "Školu narativnog plesa" (SOND) s ciljem istraživanja teme obrazovanja, gdje tijelo postaje sredstvo komunikacije, a umjetnica ga i dalje koristi unutar ovog dugoročnog projekta. Ona nam predstavlja školu kao nomadsku, besplatnu i putujuću, sa kojom želi prenositi alternativne metode nastave zasnovane na osnaživanju, inkluziji i samostalnom učenju. Prisustvovaćemo kolektivnom i multidisciplinarnom performansu koji omogućava spajanje grupa i zajednica, slaveći različite talente i viještine pojedinca u ovom plesu zajedništva.

Osim gostujućih umjetnika iz Italije, na festivalu će biti prikazan i performans istaknute crnogorske umjetnice Milke Delibašić. Ona će voditi radionicu sa studentima iz Torina i Cetinja u kojoj će ih upoznati sa svojom umjetničkom praksom i uključiti ih u proces stvaranja "duplog" performansa, pri čemu se jedan dio odvija na ekranu, a drugi u fizičkom prostoru.

U okviru prvog IPAF-a, publika će moći da prisustvuje predavanju "Marina Abramović: Od reza do šava", koje će održati Svetlana Racanović istoričarka umetnosti i predavač na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje. Ona je autor istoimene studije koja detaljno analizira sve faze stvaralaštva Marine Abramović, jedna od najuticajnijih figura u svijetu performansa. Ovo predavanje će pružiti priliku publici da dublje razumije bogat i kompleksan opus rada ove svjetski istaknute umjetnice.

IPAF-a će 19. oktobra otvoriti Marko Marković dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Maja Šofranac prodekanica za međunarodnu saradnju Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Salvatore Bitonti direktor Albertina Akademije lijepih umjetnosti iz Torina i Luigi Moio umjetnik i profesor performativnih tehnika za vizuelne umjetnosti na Albertina Akademiji lijepih umjetnosti iz Torina.

Prvo izdanje IPAF-a ima za cilj da pruži alternativne odgovore i kontrastne vizije svijeta koji se često čini nemirnim i teškim svakom pojedincu. U tom kontekstu, umjetnički izraz postaje sredstvo za tumačenje društvenih i kulturnih problema koje danas proživljavamo. Umjetnici, kroz svoje performanse, reaguju na različite teme na intiman i emotivan način kako bi stvorili originalne slike, pozivajući posmatrača da razmotri različite aspekte ovih pitanja. Studenti Albertina Akademije lijepih umjetnosti iz Torina i Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja izlažu svoje performativne radove, uspjevajući potpuno razumijeti značaj ovog događaja, koristeći svoju ličnu istoriju i prenesena sjećanja, sve to u službi međunarodnog jedinstva i umjetničke zajednice.

Za realizaciju Prvog internacionalnog festivala performansa IPAF, organizator se zahvaljuje predsjedniku Narodnog univerziteta u Trstu Fabrizio Somma-i i predsjedniku Zajednice italijana u Crnoj Gori i regiji Friuli Venezia Giulia Aleksandru Denderi.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.