Radovi studenata i profesora FLU na izložbi Digital pigment u Egeru




Radovi studenata i profesora FLU na izložbi Digital pigment u Egeru

Na izložbi "Digital pigment", koja je otvorena na Institutu Kepes u Egeru, pet studenata i pet profesora Fakulteta likovnih umjetnosti predstavili su svoje radove u domenu digitalnog slikarstva. Ova značajna kulturna manifestacija organizovana je od strane Instituta za likovnu umjetnost i teoriju Katoličkog univerziteta Eszterázy Károly iz Egera, u saradnji sa partnerima iz Erasmus+ programa čime se postigla raznovrsnost i internacionalna dimenzija izložbe. Pored Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja svoje radove su, između ostalih, predstavili i studenti i profesori sa Umjetničke akademije u Splitu i iz Univerziteta u Žešovu.

Široka upotreba digitalnih alata i platformi u savremenoj umjetničkoj praksi stvorila je gotovo beskrajne mogućnosti za oblikovanje umjetničkih ideja. Međutim, digitalni alat nije postao samo četkica u rukama umjetnika, već je rezultirao i promjenom umjetničkog razmišljanja i estetike. Ove nove perspektive sada imaju uticaj na tradicionalne slikarske metode, koncepte i estetiku. Prethodno zamišljana oštra barijera između analognog i digitalnog pristupa sve više nestaje, postaje propusna i moramo se zapitati da li već cijeli svijet vidimo kroz digitalna sočiva, stoji u obrazloženju kataloga kojeg možete naći na linku.

Studenti koji su predstavili svoje radove su Anastasija Grigoreva, Bojan Pejović, Edin Ćeranić, Maša Ratknić i Saška Bojić. Profesorski tim, takođe, aktivno učestvuje na izložbi, a čine ga Draško Dragaš, Marija Kapisoda, Marko Marković, Vesna Bošković i Zdravko Delibašić.

Izložba Digital pignemt će biti predstavljena i u Galeriji 42 FLU u aprilu 2024. godine.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.