Potpisan Sporazum o saradnji i održana predavanja iz oblasti konzervacije i restauracije keramike i kamena




Potpisan Sporazum o saradnji i održana predavanja iz oblasti konzervacije i restauracije keramike i kamena

Prošle sedmice na Fakultetu likovnih umjetnosti boravili su gosti sa Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu (UMAS). Tom prilikom dekani, vanr.prof.mr Marko Marković i dr.sc.izv.prof.art Miona Miliša,  potpisali su bilateralni Sporazum koji otvara mogućnosti za razvijanje različitih vidova saradnje ove dvije visokoobrazovne institucije. Sastanku su prisustvovali i prodekan UMAS izv.prof.art Siniša Bizjak, prodekanica FLU doc.dr.um Maja Šofranac i rukovoditeljka Interdisciplinarnog studijskog programa Konzervacija i restauracija FLU prof.mr Nataša Đurović.

 

U toku boravka, uvažene kolege iz Hrvatske održali su predavanja o značajnim aktuelnim projektima iz oblasti zaštite kulturne baštine, koji su izazvali veliku pažnju studenata FLU, kao i kolega konzervatora.

Dr. sc. izv. prof. art Miona Miliša, specijalista iz oblasti konzervacije i restauracije arheološke baštine od keramike, održala je predavanje “Povijesni artefakt kao izvor života”, predstavljajući višegodišnji projekat konzervacije i restauracije keramičkog posuđa i amfora sa podvodnog arheološkog lokaliteta otkrivenog kod ostrva Žirja. Poseban značaj projekta ogleda se u starosti i vrsti arheoloških predmeta, jer  pripadaju inače rijetko sačuvanom tipu Korint B, iz antičkog grčkog perioda oko 4.v.p.n.e.

Izv. prof. art Siniša Bizjak, specijalista iz oblasti konzervacije i restauracije kamena, održao je veoma zanimljiva predavanja o konzervaciji i restauraciji monumentalne kamene plastike iz Rimskog perioda - Sarkofaga iz kasnoantičke brane s lokaliteta Ribnjak u Solinu i u svjetskim okvirima raritetne skulpture cara Augusta u Ninu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.