05.03.2018

Prvi Fulbrajtov stipendista na polju umjetnosti – Ivana Radovanović

 
 

Ivana Radovanović, asistent na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na predmetu Modelovanje i  Modelovanje sa crtanjem, prvi je Fulbrajtov stipendista na polju umjetnosti u Crnoj Gori.  

Sa njom smo razgovorali o značaju nagrade i internacionalnog razvojnog puta umjetnika sa crnogorskog podneblja.

UCG: Šta znači za Vas vijest o Fulbrajtovoj stipendiji koju Vam je dodijelila Vlada SAD-a?

ImageRADOVANOVIĆ: Jako sam srećna povodom dobijanja ove stipendije koja će sigurno biti jak podsticaj za  moj dalji rad.

Na moju veliku radost, u maju 2017. godine otvoren je konkurs za prestižnu Fulbrajt stipendiju za postdoktorsko istraživanje od strane vlade Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o velikoj naciji, koja pored jednog neospornog industrijsko - komercijalnog giganta u sebi, sa druge strane zna da prepozna prave vrijednosti i bude smjernica za razvoj društva u svojoj cjelosti. 

SAD je izvorište uključivanja u savremene tokove likovne i vizuelne umjetnosti.

Podizanjem svog umjetničko-profesionalnog angažmana na viši nivo, postdoktorskim istraživanjima doprinijeću svom profesionalnom razvoju, kao i svojim primjerom ukazaću na neophodnost istog i ujedno naše obaveze da doprinesemo društvu u daljem razvojno-istorijskom kontekstu.

UCG: Na poziv St. John's Univerziteta provešćete šest mjeseci u Njujorku. Šta namjeravate da realizujete tokom svog boravka?  

RADOVANOVIĆ: Moja namjera je da u tih šest mjeseci posjetim biblioteke, galerije, muzeje i sve relevantne institucije, razgovaram sa eminentnim stručnjacima i stvaraocima  i ujedno radim na novom ciklusu skulptura tj. instalacija i prenesem dragocjeno iskustvo sa novog kulturnog polja u sredinu u kojoj živim i radim. Ovo će biti dragocjen materijal ne samo sa umjetničke tačke gledišta, već je riječ ujedno i o produkcijskoj, pedagoškoj i obrazovnoj obuci i njena dalja primjena u sredini u kojoj živim i radim. Ovim ću biti dodatno osposobljena da praktična i teorijska znanja iz oblasti vajarstva i likovne umjetnosti, teorijsko-umjetničkih i opšte-obrazovnih oblasti kreativno primijenim u pedagoškom radu na Univerzitetu Crne Gore.

UCG: Kakva su vaša očekivanja od usavršavanja u SAD-u?

RADOVANOVIĆ: Usavršavanjem u SAD-u ću značajno proširiti krug svojih kolegijalnih veza pa Imagei na taj način, nakon razmjene ideja i prepoznatljivih umjetničkih vizija, doprinijeti širenju zajedničkih umjetničkih uticaja i impresija našim kolegama u ovom dijelu Evrope, te na onim univerzitetima sa kojima imam već uspostavljenu saradnju i razmjenjivan kreativni „rukopis“.  

Svaka nagrada je sama po sebi jedna vrsta obaveze i odgovornosti, a ujedno i dobar podsticaj da je jedno društvo prepoznalo stvaralaštvo, energiju i više ideale jer upravo oni imaju vitalan značaj za razvoj. Vjerujem da ću kao Fulbrajt stipendista znati na najbolji način da iskoristim vrijeme i resurse kulturnih institucija u USA i implementiram to znanje po povrtaku u Crnu Goru.

UCG:  Ovom internacionalnom iskustvu prethodila su i druga. Učestvovali ste i na Venecijanskom bijenalu?

Nema veće časti, obaveze, izazova i odgovornosti za umjetnika od izlaganja na najvećoj smotri likovne, vizuelne umjetnosti koja se dogodila po 57. put u istoriji Venecije. Smatram da je rad u potpunosti odgovorio na temu bijenala, smišljen za prostor u kojem je izlagan. Svakako, za mene je bila velika stvar susret  sa najvitalnijim umjetnicima današnjice, mogućnost da se oslušne duh koji se prožima kroz vizuelnu umjetnost u ovako strukturiranom svijetu.Image

UCG: Veneciji je prethodilo i učešće u programu „arTwins in Open Space“ za Evropsku prijestonicu kulture-Pafos, na Kipru?

Pozvana sam da, zajedno sa kolegom, Italijanom Giacomo Zaganelli (Đakomo Zaganeli) uradim javnu skulpturu tokom našeg boravka u aprilu. Zatim je uslijedio poziv za rezidencijalni program u Gracu koji je i rezulturao pozivom za izlaganje u okviru prostora Minoriten centra, kompleksa katoličkog manastira, kao i uporedo izlaganje u najstarijoj crkvi u Gracu za septembar 2018. godine.

UCG: Šta za Vas, kao umjetnika, znači iskustvo u drugoj sredini?

Moram reći da je za mene izazov iskustvo koje stičemo u drugoj sredini. I  s obzirom na to da ja volim izazove, nekako shodno tome ja, čini mi se da i dobro odgovorim na njih, bar tako je bilo do sada. Smatram da u umjetniku mora da postoji jedna radoznalost koja ga goni ka drugim prostorima, ka nepoznatom. Razmjena ideja, informacija, taloga koje nose neki drugi prostori i kulture, ne mogu vas ostaviti ravnodušnim.

UCG: Šta je polje vašeg umjetničkog interesovanja?

RADOVANOVIĆ: U mom radu riječ je o unutrašnjoj slobodi, prolaznosti, praznini i tijelu koje nam je dato. Skulptura mi daje veliku širinu i punoću. Forme su asocijativne, figuralnog karaktera, amorfne i monumentalnog formata čije nedefinisano stanje najbolje opisuje teme koje me preokupiraju. Materijali koje koristim, najčešće su izgubili svoju prvobitnu funkciju kao što su vreće od jute, ribarska mreža, vuna, sijeno i zemlja. Upravo to svojstvo “iskorišćenog i odbačenog“ materijala, za mene čini odlično polazište za dalja istraživanja. Cilj mi je preimenovati ih i opet ubaciti u stroj. Kroz odabir materijala koji su izgubili svoju primarnu funkciju, gradim skulpture velikog formata, asocijativne forme i figuralnog karaktera koje nastavljaju svoj razvojni put u različitim prostorima, ponekad prelazeći u instalaciju.

Bavim se formom i to je nešto što me najviše podstiče na razmišljanje, gradi trajnu misao i pravi neku vrstu tenzije koja mi je neophodna u radu da bih izrazila ono što treba da se desi. Ono sto želim da predstavim svakako treba da bude jedna instanca više od pukog bavljenja oblikom, bojom, crtežom i prostornim  razmještajem. Unutrašnjost forme ima za mene istu važnost kao i njena spoljašnost. To mi omogućavaju materijali koje koristim, koji su mi dati.

 

Dokumenti

Biografija, Ivana Radovanović


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

26.02.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Izložba Maje Šofranac u Dvorcu Petrovića

DETALJNIJE

21.02.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Studenti donirali grafike na Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma

DETALJNIJE

03.02.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Nagrade 51. Hercegnovskog zimskog salona

DETALJNIJE

31.01.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Ljetnji semestar

DETALJNIJE

31.01.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Sporazum o saradnji

DETALJNIJE

10.01.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Mobilnost  sastavni dio profesionalnog razvoja svakog umjetnika  

DETALJNIJE

29.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Srećna Nova godina

DETALJNIJE

28.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Antifašističke mape Nikšića i Bara

DETALJNIJE

22.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Predavanje u u okviru projekta Art@CMS

DETALJNIJE

04.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Posjeta Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi

DETALJNIJE