Predstavnica FLU  dio audio-vizuelnog umjetničkog programa „77 miliona slika“ u Sarajevu




Predstavnica FLU  dio audio-vizuelnog umjetničkog programa „77 miliona slika“ u Sarajevu

U programu otvaranja izložbe čuvenog britanskog muzičara i vizuelnog umjetnika Briana Enoa, od 13. do 15. juna, u ImageSarajevu, učestvuje i Ivana Radovanović sa Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Na poziv British Council-a u Sarajevu, pored Katarine Švabić sa Univerziteta Mediteran, učestvuje u programu kao predstavnik umjetničke scene Crne Gore, uz prepoznatljiva  umjetnička imena sa Zapadnog Balkana. Iz svake zemlje, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, učestvuje po dva umjetnika. Oni su specijalni gosti britanskog umjetnika.

Ovaj projekat je inicijativa British Council-a na regionalnom nivou sa ciljem povezivanja i izgradnje kulturne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Muzičar, producent, vizualni umjetnik, mislilac i aktivist Brian Eno je u ranim 70-im godinama postao utemeljitelj Roxy Music-a, nakon čega slijedi niz uticajnih solo albuma. Njegova vizionarska produkcija uključuje albume s čuvenim grupama Talking Heads, Devo, Laurie Anderson, U2 and Coldplay, dok njegova duga lista saradnje uključuje snimanja s muzičarima kao što su David Bowie, John Cale, David Byrne, Grace Jones, James Blake i mnogi drugi.

Njegove vizuelne eksperimentalne izložbe poznate su širom svijeta. Autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije koja je pod nazivom 77 miliona slika obišla svijet, a koja će biti predstavljena i u Sarajevskom muzeju.

Izvorno zamišljena 2006. godine, istalacija 77 miliona slika propraćena je mijenjanjem ambijentalnih zvukova u uslovima slabog osvjetljenja, stvarajući impresivan i meditativan doživljaj. Naslov izložbe, 77 miliona slika, predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generira kompjuterski program koji se ne ponavlja u bilo kojem trenutku, stvarajući potpuno jedinstveno umjetničko iskustvo i jedinstveno iskustvo za svakog posjetitelja.

Otvaranje izložbe će biti 13. juna, u 21 sat, u Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u Sarajevu.

Više informacija o ovom događaju dostupno je u agendi.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.