Objavljena Spomenica Istorijskog instituta UCG




Objavljena Spomenica Istorijskog instituta UCG

Spomenica Istorijskog instituta UCG pripada redu publikacija koje se objavljuju povodom godišnjica važnih datuma vezanih za krupne događaje iz društvenog, kulturnog ili naučnog života neke zemlje. Bliže rečeno ovo izdanje je zapravo istorija institucionalnog razvoje istorijske nauke u Crne Gore. Iako ja nastala povodom 70-godišnjice osnivanja Istorijskog instituta 1848- 2018, sadržaj uvodne studije seže u dalju prošlost, od nastanka prvih pisanih istorija o Crnoj Gori.

Kako je riječ o jubilarnom izdanju ono istovremeno predstavlja izraz iskrene zahvalnosti i odavanja počasti, svima onima koji su svoj nauci i struci posvećen rad ugradili u razvoj istoriografije u Crnoj Gori, ili na drugi način doprinijeli njenom institucionalnom utemeljenju.

Spomenica Istorijskog instituta nija nastala samo s namjerom da podsjeti na važnost datuma kada osnovan Istorijski institut Crne Gore, već i da prikaže njegovove ukupne naučne rezultate i faze kroz koje je u organizacionom i kadrovskom smislu  prolazio. Ona je i izraz njegovanja kulture sjećanja jer sadrži ne samo podatke o osnivaču, vremenu i mjestu osnivanja, načinu rada, sveobuhvatnim  rezultatima po kojima je Istorijski institut  postao široko naučno prepoznatljiv, već i faktografske podatke o svemu ostalom, važnom, što je kroz njihov rad postignuto. Na takav način Istorijski institut je doprinio podizanju kolektivne društvene svjesti i kao najstarija naučna institucija u Crnoj Gori dao krupan podsticaj i bio aktivni činilac u osnivanju drugih naučnih i visokoškolskih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

To je bilo moguće zato jer Istorijski institut Crne Gore, zasnivajući svoj rad isključivo na postulatima nauke, dao nemjerljiv  doprinos izučavanju prošlosti Crne Gore. Tako je Institut saopštavajući naučne istina o njoj doprinio i razvoju moderne  naučne misli,  ugledu Univerziteta Crne Gore i zemlje u cjelini.

Rezultatima Istorijskog instituta koji su u Spomenici prikazani, a time i važnog djela crnogorske nauke, djelo je nekoliko stotina naučnih i stručnih radnika iz Crne Gore, širih jugoslovenskih prostora, ali i iz naučnih centara širom svijeta.  Podatke o rezultatima njihovog rada, koji sadržaj Spomenice Istorijskog instituta čine,  kroz posebne metodološki osmišljene djelove uobličio je Redakcioni odbor, u  sastavu: dr Olga Pelcer Vujačić, dr Ivan Laković, dr Miljan Gogić i dr Radoslav Raspopović.   

Link ka izdanju: https://www.ucg.ac.me/objava_detalji/21710/131534 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.