Istorijski institut na Danima nauke 2023.




Istorijski institut na Danima nauke 2023.

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore će dio rezultata projektnih aktivnosti predstaviti u sklopu XI festivala „Dani nauke i inovacija 2023. godine koji organizuje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.

U srijedu, 27. septembra 2023. godine, u periodu od 11:00 do 13:00 h, na Barutani, (Podgorica), biće održana radionica: Kultura sjećanja – Spomenik  palim borcima Lješanske nahije, namijenjena učenicima/-ma VII-IX razreda osnovnih škola. Učenici/-ce će se upoznati sa istorijom Crne Gore krajem XIX i u prvoj polovini XX vijeka, razlozima za podizanje Spomenika palim borcima Lješanske nahije, arhitektonskim opusom  Svetlane – Kane Radević i  odnosom prema spomeničkom nasljeđu Crne Gore.

U četvrtak, 28. septembra 2023. godine, u periodu od 11: 00 do 14: 00 h, u City Mall -u, Cetinjski put bb, u Podgorici, biće prezentovana aplikacija CLIO MAP. U ovoj aplikaciji, dostupnoj na Google Play-u, koja je nastala kao jedan od rezultata rada na projektu „CLIO MAP – Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope“, prezentovano je više od 220 kulturnih dobara iz Crne Gore, od praistorije do kraja XX vijeka. Radni tim projekta će predstaviti metodologiju rada na pripremi aplikacije, način korišćenja aplikacije, kreiranje hronoloških i temastkih tematskih ruta i dr.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.