Učešće istraživača Istorijskog instituta na RetroFestu u Ljubljani




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dani moderne istorije RetroFest održani su u Ljubljani od 17. do 19. oktobra 2023, tokom kojih su stručnjaci, istraživači i šira javnost istraživali ​​širok spektar istorijskih i društvenih tema. Trodnevna manifestacija, koja je počela u Gradskom muzeju Ljubljana, a zatim se glavna manifestacija nastavila u Muzeju novije i savremene istorije Slovenije, nastala je na inicijativu Centra za javnu istoriju i djeluje u sklopu okvir Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i Društva za promociju kulturne baštine, istraživanja i novih tehnologija - Retrospektive. Istraživači Istorijskog instituta UCG su učestvovali u nekoliko okruglih stolova.

Poseban fokus jednog okruglog stola bio je na Rapalskoj granici, koja je uspostavljena prije jednog stoljeća i danas duboko obilježava krajolik zapadne Slovenije. Učesnici su razgovarali o istraživanju imaginarnih i stvarnih granica i raspravljali o njihovom uticaju na istorijske događaje, političke odnose i druge aspekte života. U okruglom stolu učestvovali su Božo Repe, Uroš Lipušček, Slavko Burzanović, Matija Zorn, Janez Grom i Mojca Drčar Murko, a  moderator je bio Peter Mikša.

U panelu o spomenicima razgovarano je o načinima obilježavanja u javnosti, a posebno je istaknuta važna uloga spomenika u formiranju kolektivnog sjećanja i identiteta. Na tribini o spomenicima, koja je održana u punoj Viteškoj dvorani u Muzeju novije i savremene istorije Slovenije, učestvovali su  Hrvoje Klasić, Tatjana Koprivica, Olga Pelcer Vujačić, Peter Mikša kao moderator, Božidar Jezernik, Ivan Smiljanić, Darja Kerec, Irena Stefoska i Milan Hladnik.

Na RetroFestu, u gradskom muzeju Ljubljana javno je prikazan i dokumentarni film Moć i nemoć spomenika. Film je nastao u produkciji Centra za javnu povijest i prikazuje stanje i odnos prema spomenicima narodnooslobodilačkoj borbi u Jugoslaviji u bivšim republikama i pokrajinama, koje su danas uglavnom samostalne države. Situacija u pojedinim državama je različita. Ponegdje su spomenici u prošlosti uništeni, ponegdje su sačuvani, ali se slabo održavaju. 

U produkciji filma sudjelovali su Božo Repe, Božidar Flajšman, Peter Mikša i Bojan Balkovec. Film možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=zQiQk8VlswI



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.