Održana završna konferencija međunarodnog naučnog projekta “Inspiring rural heritage: Sustainable practices to protect and conserve upland landscapes and memories – IRIS”.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Kolašinu je, 19-22. oktobra 2023. godine, održana završna konferencija međunarodnog naučnog projekta “Inspiring rural heritage: Sustainable practices to protect and conserve upland landscapes and memories – IRIS”. Učesnici projekta su Univerziteti u Đenovi (Italija), Granadi (Španija), Daramu (Velika Britanija) i Tuluzu (Francuska), kao i francuski Nacionalni savjet za naučna istraživanja. Univerzitet Crne Gore je participirao u projektu upravo na poziv francuskog partnera, kroz uključivanje multidisciplinarnog tima sa istraživačima iz Istorijskog instituta, Biotehničkog i Pravnog fakulteta, koji su na konferenciji izložili rezulatate svojih istraživanja realizovanih tokom ovog projekta. Dr Ivan Laković (Istorijski instiut) je govorio o tradicionalnim stočarskim kretanjima u rejonu Sinjajevine, dr Milan Marković i dr Jelena Lazarević (Biotehnički fakultet) su predstavili statističke parametre vezane za domen ruralnog razvoja i tendencija u stočarstvu ovog područja, kao i rezultate istraživanja stanja, kvaliteta i iskorišćenosti sinjajevinskih pašnjaka u atarima odabranih katuna, dok je mr Milana Rankovic (Pravni fakultet) opisala razvoj pravnog okvira unutar kojeg je realizovan život na crnogorskim katunima.

Konferencija je sadržala dvodnevni plenarni segment, u kojem su prezentovani rezultati istraživanja evropskih planinskih područja sa komunskim oblikom korišćenja, upoređena iskustva i ukazano na probleme, opasnosti i perspective koje se nad ovim poljem nadvijaju i otvaraju. Takođe, organizovana je i terenska posjeta dijelu sinjajevinskih katuna, kako bi se kolege iz inostranstva upoznale sa jednim od najvećih homogenih pašnjačkih prostranstava u Evropi i dijelom njegovog prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa. U radu konferencije su učešće uzeli još i predstavnici Ministarstva kulture Crne Gore, lokalnih samouprava (Žabljak, Mojkovac i Kolašin), Agencije za zaštitu prirode, NVO sektora i drugih relevantnih i zainteresovanih donosioca odluka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.