Istraživački boravak mladog istraživača Danila Kalezića u Vašingtonu




Istraživački boravak mladog istraživača Danila Kalezića u Vašingtonu

Viši istraživač, mr Danilo Kalezić proveo je od 27. do 31. oktobra 2023. u istraživačkoj posjeti Vašingtonu, DC, gdje se posvetio arhivskom istraživanju u Nacionalnom arhivu. Njegova tema istraživanja bila je diplomatsko uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u crnogorske prilike, posebno nakon i tokom predsjedničkih izbora. Ovo istraživanje ima za cilj da pruži dublje razumijevanje uloge SAD-a u crnogorskim političkim događanjima, istražujući političke i diplomatske interakcije između ovih dviju strana. Kolega Kalezić prikupljao je značajnu građu tijekom svog boravka u Vašingtonu kako bi je koristio za svoj doktorat. Ova građa obuhvaća arhivske dokumente, izvještaje, diplomatsku korespondenciju i druge relevantne izvore koji će mu pomoći u analizi i razumijevanju američke vanjske politike prema Crnoj Gori.

Pored toga, Kalezić je takođe vodio intervjue tojekom svog boravka u Vašingtonu. Ti intervjui bili su usmjereni na prikupljanje svježih informacija i analiza za njegovu tezu o ruskom miješanju u izborne procese na Balkanu. Ova istraživanja pomažu u osvjetljavanju složenih političkih dinamika na Balkanu i uloge koju Rusija ima u tim procesima.

Kalezićevo istraživanje doprinosi širem razumijevanju političke i diplomatske istorije Crne Gore te uloge koju SAD i Rusija igraju u ovom regionu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.