Predavanje dr Mateuša Sokulskog u okviru CEEPUS programa




Predavanje dr Mateuša Sokulskog u okviru <span class="CyrLatIgnore"> CEEPUS</span> programa

U utorak 07. novembra 2023. u 11 časova u biblioteci Istorijskog instituta održaće se predavanje dr Mateuša Sokulskog sa Univerzieta Silesije u Katovicama, Poljska. Tema predavanja je Solidarnost u Poljskoj 1980-1981.

Predavanje je posvećeno poljskoj Solidarnosti, koja je u godinama 1980-1981 ozbiljno uzdrmala Istočni blok. Od nezavisnog sindikata, "Solidarnost" je brzo prerasla u veliki, desetomilionski društveni pokret. Pojava "Solidarnosti" bila je veliki izazov komunističkom režimu u Poljskoj a i u SSSR-u zbog bojazni od "izvoza revolucije". Tokom predavanja biće reči o najvažnijim zbivanjima u Poljskoj početkom osamdesetih godina XX vijeka, kao i reakcijama Zapada i SSSR-a. U okviru izlaganja predviđeno je i par riječi za jugoslovenske zvanične i društvene reakcije na tadašnju situaciju u Poljskoj.

Dr Mateuš Sokulski (Univerzitet u Katovicama, Institut Istorije/Institut Nacionalnog Sjećanja, departman u Katovicama). Adjunkt je na Univerzitetu u Katovicama, njegov naučni interes čini istorija Srednje Evrope sa posebnim osvrtom na Jugoslaviju i Poljsku; odnosi Poljske i Jugoslavije u hladnom ratu, istorija diplomatije, društvena istorija. Njegova knjiga Poljska u jugoslovenskoj politici 1968.-1981. izlazi početkom sljedeće godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.