Održana promocija trotomne monografije Istorija umjetnosti Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održana je promocija trotomne monografije Istorija umjetnosti Crne Gore. Monografija je nastala kao rezultat rada na projektu čiji je rukovodilac akademik Aleksandar Čilikov. Dio autorskog tima činile su i dvije naučne radnice Istorijskog instituta - dr Dragana Kujović i dr Tatjana Koprivica.

Cjelokupna publikacija obuhvata period od praistorije do početka XXI vijeka. U prvom tomu učestvuju tri autora – tekst posvećen praistoriji i antici uradio je dr Čedomir Marković, a srednji vijek su obradili dr Aleksandar Čilikov i dr Tatjana Koprivica. Drugi tom posvećen je Crnoj Gori u novom vijeku. Taj hronološki okvir se u Crnoj Gori može pratiti od početka XVI vijeka do početka druge polovine XIX vijeka. Materijal koji se odnosi na postvizantijsku kulturu Crne Gore uradili su dr Aleksandar Čilikov i prof. dr Slobodan Raičević. Tekst o orijentalno-islamskoj umjetnosti koja u Crnoj Gori traje pola milenijuma pripremila je dr Dragana Kujović. Treća cjelina proizašla je iz pera prof. dr Saše Brajović i posvećena je renesansi i baroku u Boki Kotorskoj. U trećem tomu obrađen je period od polovine XIX vijeka do obnove nezavisnosti Crne Gore. Tekst o crnogorskoj arhitekturi od druge polovine XIX vijeka do kraja XX vijeka pisala je prof. dr Slavica Stamatović-Vučković. Tekst koji je posvećen slikarima izvanjcima i pionirima crnogorske likovne umjetnosti uradio je akademik Niko Martinović. Tekst koji obrađuje umjetnost između dva rata i period poslije Drugog svjetskog rata do danas obradila je Ljiljana Zeković. Tom se završava tekstom ,,Prestupničke umjetničke prakse“ Svetlane Racanović.

Na samom početku prisutnima se obratila ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović. Na promociji su govorili: akademik Aleksandar Čilikov, dr Tatjana Koprivica, Ljiljana Zeković, prof. mr Lazar Pejović i akademik Niko Martinović, moderator. 

 

https://www.pobjeda.me/clanak/impresivna-i-slozena-duhovna-egzistencija



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.