Na Humbolt Univerzitetu promovisana knjige „Crna Gora i Njemački Rajh. Dokumenti iz Političkog arhiva Službe inostranih poslova u Berlinu, 1906-1914“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

   U Berlinu, na Humbolt univerztetu, u okviru Instituta za slavistiku, 26. februara 2018.   predstavljena je knjiga „Crna Gora i Njemački Rajh. Dokumenti iz Političkog arhiva Službe inostranih poslova u Berlinu, 1906-1914".

   U prezentaciji ovog izdanja Istorijskog instituta UCG i Instituta za istočne jugoistočne evropske studije iz Regenzburga učestvovali su ambasador Crne Gore u SR Njemačkoj, dr Ranko Vujačić, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Hans-Ginter Matern, v.f.direktora Istorijskog instituta dr Radoslav Raspopović; koordinator centra "Prelazak granica" na Humbolt univerzitetu dr Nenad Stefano, kao i naučni saradnik Instituta za istočne i jugoistočne evropske studije u Regensburgu (Bavarska) dr Konrad Klewing. Navedenom događaju su prisustvovali osim predstavnika Ambasade Crne Gore, takođe, i oko 20-ak drugih zvanica: predstavnici MVP-a SR Njemačke (odjeljenja za politiku, kulturu),  Političkog arhiva, profesori, naučni saradnici i studenti berlinskih univerziteta; učesnice 8. Izvršnog seminara za diplomate sa ZB.

     U uvodnom obraćnju ambasador dr Vujačić je zahvalio na mogućnosti da nastupi u svojstvu suorganizatora promocije, na poziv bivše ambasadorke Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker (danas potpredsjednice Društva za jugoistočnu Evropu - SOG sa sjedištem u Minhenu i direktorice gore navedenog 8. Izvršnog seminara za mlade sa ZB).

   Kazao je da ovaj (prvi) dvojezični tom koji je, zahvaljujući naporima dr Raspopovića, objavljen u Crnoj Gori 2016, od izuzetnog značaja za istorijsku analizu odnosa između Crne Gore i Njemačke. Ujedno, iskazao je zahvalnost prof. dr Kristianu Fosu sa berlinskog: Humbolt univerziteta, koji je izrazio spremnost da organizuje prezentaciju navedenog djela na Institutu za slavistiku, kao i dr Konradu Klewingu, predstavniku Instituta suizdavača,  iz Regenzburga. Ambasador Vujačić  je istakao da  knjiga: „Crna Gora i Njemački Rajh. Dokumenti iz Političkog arhiva Službe inostranih poslova u Berlinu, 1906-1914".Tom I , „nudi značajne akcente za istraživanje o Crnoj Gori i istoriji njemačke vanjske politike, ali i politike prema Balkanu".Ambasador je, između ostalog, podsjetio na početke savremene crnogorske diplomatije, nakon Berlinskog kongresa 1878, ostvarene uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa stranim državama uz ocjenu krupnog značaja koji je  otvaranja  prvih  diplomatskih misija velikih sila  na Cetinju, u tadašnjoj prijestonicl Knjaževine, odnosne Kraljevine Crne Gore, imalo za njen međunarodni život. Govorio je i o istorijskim vezama kraljevske kuće Petrović sa njemčkom i drugim dinastičkim kućama u Evropi.

Govoreći o današnjoj Crnoj Gori, nakon obnove nezavisnosti 2006, ambasador je ukazao na definisane prioritete u oblasti vanjske politike i ekonomskog razvoja Crne Gore, te na značaj prijateljskih odnosa i intenzivnog političkog dijaloga sa SR Njemačkom, visok kvalitet bilateralne saradnje i kontinuiranu podršku Njemačke na planu evropskih i euroatlantskih integracija naše države. Zaključno, istakao je da prezentaciju knjige čini još značajnijom činjenica što se njeno izdanje desilo (prije dvije godine) na 110-godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Njemačke, 1906. i desetu godišnjicu obnove crnogorske državnosti.

Njemački ambasador u Crnoj Gori Matern je izrazio zadovoljstvo što je u mogućnosti da, nakon predstavljanja djela u Crnoj Gori, isto prezentuje i ovdašnjim zainteresovanim čitaocima, te je najavio i nastavak rada na ovom poslu  objavljivanjem drugog toma, a što je „već dogovoren i osmišljen projekat".

       Ambasador Matern je kazao da ga prezentacija knjige potsjeća da je : „Cetinje svojevremeno bilo sjedište misija nekoliko velikih sila", a da su danas ,,u slučaju Crne Gore, glavne sile EU i SAD. U ovom kontekstu je dodao da se od Crne Gore sada „očekuje ispunjavanje kriterijuma na putu ka EU", usvajanje neophodnih zakona, ali, naročito, njihova implementacija u stvarnosti i to posebno u svijetlu nedavno objavljene Strategije za proširenje EU na Zapadni Balkan:

     Dr Radoslav  Raspopović se najprije zahvalio Nj.E. ambasadorkama Gudrun Stenacher i Veri  Kuliš, koje su se na tim dužnostima nalazile u vrijeme rada na ovoj knjizi i presudano uticale na pružanje pomoći u njenoj  pripremi za štampu,  kao  i  aktuelnom ambasadoru SR Njmačke u Crnoj Gori, gospodinu Matrenu.Zahvalnost je uputio i kopriređivačima Senki Raspopović i Konradu Clewingu.  Napomenuo je da je riječ o novaoj publikaciji iz edicije Diplomatske sveske, u okviru koje je Istorijski institut Univerziteta Crne Gore do sad  objavio šest knjiga o diplomatskim odnosima između Crne Gore i pet drugih zemalja: Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Francuske i Bugarske. Konstatovao je i da sva  izdanje  iz ove edicije predstavlja most saradnje između naučnih institucija, arhiva i istraživača iz različitih zemalja. Takođe je nagovjestio skorašnje potpisivanje  sporazum o naučnoj  saradnji Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore sa Institutom za istočne i jugoistočne evropske studije u Regensburgu, tj. njegovim direktorom – prof. Ulfom Brunnbauer, čime će se osigurati rad, na budućim crnogorsko-njemačkim projektima, uz objavljivanje naučnih studija, organizovanje naučnih skupova,  razmjena istraživača i tako dalje.
     Kao  važnu, i veoma rijetku, Raspopović je istako činjenicu da je knjiga o njemačko-crnogorskim odnosima   objavljena pod pokroviteljstvom  Ministarstva inostranih poslova  Savezne Republike Njemačke i Ministrsta vanjskih poslova Crne Gore. To govori ne samo dobrim međudržavnim i naučnim odnosima dvije zemlje već i o zrelom naučnom pristupu,  na kojome se zasniva svaka naučna saradnja. To  je, u ovom slučaju, posebna vrsta  priznanje Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore. Saradnja naučnih radnika iz Crne Gore sa  predstavnicima  naučnih institucija drugih država, u ovom sličaju Savezne Republike Njemačke predstavlja veliko priznanje za crnogorsku istorijsku ali i najstariju naučnu instituciju u Crnoj Gori Istorijski institut. Zato, ne samo  institucionalno već i naučno  gledano, možemo reći da je crnogorska istoriografija i sa ovim projektom još jače integrisana u evropske naučne tokove.

     O dokumentima koje knjiga sadrži, i važnosti publikovanja diplomatskih izvora, kao jednog od trendova savremene evropske istoriografije,  i radu na i nastavku na zajedničkom crnogorsko-njemačkom projektu  govorio je i kourednik izdanja  dr Konrad Clewing.

            Potom je uslijedilo davanje odgovora na  pitanja pristnih  te je najavljeno da će drugi tom knjige  biti objavljen do kraja tekuće godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.