Održana serija predavanja i sastanaka na temu istraživačkog integriteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U četvrtak, 12. oktobra, u zgradi Rektorata UCG održana je serija predavanja na temu istraživačkog integriteta pod nazivom: "Odgovorno istraživanje", u organizaciji Evropske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), Univerziteta Crne Gore i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore. Prisutnima se u ime UCG obratila prof. dr Nataša Popović, prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta, dok je predavanje na temu istraživačkog integriteta u Crnoj Gori održala doc. dr Aleksandra Klisić, takođe sa Medicinskog fakulteta. Renomirani predavači iz EMBO-a, Sandra Bendiscioli, viši službenik za istraživačke politike, i dr. Thomas Lemberger, zamjenik direktora EMBO Press-a (službe za objavljivanje naučnih publikacija), održali su informativna i inspirativna predavanja na temu dobrih praksi u istraživanjima, profesionalne odgovornosti, transparentnosti i principa otvorene nauke, kao i pitanja procjene istraživačke produktivnosti. Predavanja su bila ispraćena od strane velikog broja zainteresovane javnosti, od studenata master i doktorskih studija, do mladih doktora nauka i profesionalaca iz oblasti biologije, medicine, prirodnih i tehničkih nauka, ali i društvenih i humanističkih nauka. Predavanjima su prisustvovale i predstavnice Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, gđa Lidija Vukčević i gđa Ivana Lagator, nacionalni delegati za saradnju sa EMBO-m, dok je završnom diskusijom predsjedavala dr Maša Ždralević, naučni saradnik na Institutu za napredne studije UCG.

U petak, 13. oktobra, Thomas Lemberger održao je završno predavanje pod nazivom: "Beyond publish or perish, the new culture of preprint peer-review", na kom je predstavio EMBO-vu preprint platformu "Review Commons", koja nudi nezavisnu procjenu kvaliteta naučnog rada, prije prijavljivanja za objavljivanje u časopisu.

Posjeta predstavnika EMBO-a krunisana je sastankom sa menadžmentom UCG, kom su prisustvovali rektor UCG, prof. dr Vladimir Božović, prof. dr Sanja Peković, prorektor za međunarodnu saradnju, prof. dr Miljan Bigović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Nataša Raičević, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju PMF-a, i prof. dr Andrej Perović sa Odsjeka za biologiju. Na sastanku je bilo riječi o modalitetima saradnje sa EMBO-m, kao i pitanjima koja su bila tema diskusije sa našom naučnoistraživačkom zajednicom, i mogućnostima njihovog prevazilaženja. Istaknuta je potreba da se na različite teme vezane za istraživački integritet više javno diskutuje, uz uključivanje što većeg broja članova naše naučnoistraživačke zajednice.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.