Drugi pišu o nama: Postdoktorand iz Poljske o iskustvu u Institutu za napredne studije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Moje ime je Patryk Dziurosz-Serafinowicz i ja sam postdoktorski istraživač u Institutu za napredne studije na Univerzitetu Crne Gore. Takođe sam docent na Univerzitetu u Gdanjsku u Poljskoj. Moje istraživačko područje obuhvata filozofiju vjerovatnosti, teoriju odlučivanja, filozofiju i formalnu epistemologiju.

Po mom mišljenju, Institut za napredne studije je divna zajednica istraživača i mjesto gdje se stvarno možete fokusirati na svoje istraživanje. Ono što je posebno upečatljivo jeste to što je otvoren za istraživače iz različitih područja nauka, da spomenem samo medicinu, istoriju, političke nauke i filozofiju. Osim toga, ljudi u ovoj interdisciplinarnoj zajednici uvijek su spremni raspravljati o svojim istraživačkim idejama s vama i rado surađuju. Oni su vrlo aktivni, uključeni u brojne istraživačke projekte. Gledajući sve to, osjećate se kao da ste dio žive naučne zajednice.

Kada sam se prijavio za postdoktorsku poziciju na Institutu, moja glavna motivacija bila je pronaći mjesto gdje biste se stvarno mogli fokusirati na svoja istraživačka interesovanja i raspravljati o svojim rezultatima s drugim istraživačima. Crna Gora, a posebno Institut, pružili su mi priliku da ostvarim ovaj cilj. I za to sam veoma zahvalan.

Na Institutu veći dio svog vremena provodim razmišljajući i pišući o svom istraživačkom projektu koji se tiče kauzalne teorije odlučivanja. Posebno me zanima proučavanje varijanti ove teorije koje teže izbjeći problem nestabilnih odluka. Kauzalna teorija odlučivanja jedna je od vodećih teorija racionalnog djelovanja: govori nam da izvršimo radnju koja će buti usmjerena na to da uzrokuje dobre rezultate. Međutim, u nekim problemima odlučivanja, ova teorija je nestabilna, u smislu da se njezine preporuke mogu promijeniti s promjenom vaše sigurnosti o tome koju ćete radnju odabrati. To izgleda problematično, jer bismo željeli imati teoriju racionalnog izbora čije preporuke ne zavise o tome koliko ste sigurni u svoje vlastite izbore. Danas se ovaj problem živo raspravlja u filozofskoj literaturi, i nadam se da moji očekivani rezultati mogu doprinijeti toj raspravi. Moj cilj je napisati najmanje dva rada na ovu temu, da predstavim i svoje rezultate na različitim međunarodnim konferencijama i pripremiti svoje radne materijale za predaju u međunarodnim časopisima. Zahvaljujući prijateljskoj i gostoljubivoj atmosferi na Institutu, vjerujem da su ti ciljevi dostižni. Osim što radim na svom projektu u Institutu, uspostavio sam i naučnu suradnju s Filozofskim fakultetom u Nikšiću, posebno s istraživačima koji rade u području filozofije.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.