Saradnja FLU i slovačke Akademije kroz razmjenu znanja




Saradnja  FLU i slovačke Akademije kroz razmjenu znanja

Predstavnici Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore učestvovaće u radionici izlivanja u željezu „Iron Casting Workshop“ od 20. do 30. septembra na Akademiji umjetnosti, u Banskoj Bistrici, u Slovačkoj.

Radionica je ishod nastavka saradnje Fakulteta likovnih umjetnosti  i slovačke Akademije, koja je pozvala na obuku jednog predavača i dva studenta FLU. Na radionici učestvuje 35 likovnih stvaralaca i predavača sa akademija iz regiona: Poljske, Slovačke, Srbije, Mađarske i Crne Gore.

FLU predstavlja  saradnik u nastavi dr Ivana Radovanovic,  apsolvent Jelena Pejović i student  IV godine na Odsjeku vajarstva Stefan Bošković.

"Ovo je četvrta radionica po redu „Iron Casting Workshop“ koju organizuje Fakultet likovnih umjetnosti iz Banske Bistrice. Riječ je o vrlo složenom i izuzetno značajnom procesu u izradi skulpture. Takav ili sličan tehnološki proces nigdje u Crnoj Gori nije moguće vidjeti, a posebno ne učiti o njemu. Akcenat je na učenju i timskom radu.Radionicu čini organizacija cijelog procesa izlivanja skulpture u željezu", kazala je Radovanović. 

Troškove boravka i samog materijala pokriva Odsjek za skulpturu u Banskoj Bistrici, a dobijene skulpture ostaju u vlasništvu autora. Učešće u radionici podržao je i Univerzitet Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.