26.05.2017

Ministarka nauke u posjeti Institutu

 
 

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović boravila je danas u radnoj posjeti Institutu za biologiju mora u Kotoru. Sastanku su prisustvovali: Smilja Kažić-Vujačić, načelnica Direkcije za međunarodne programe i evropske integracije u Ministarstvu, direktor Instituta za biologiju mora dr Mirko Đurović i rukovodioci laboratorija: dr Aleksandar Joksimović, dr Vesna Mačić, dr Milica Mandić, dr Dragana Drakulović i dr Ana Pešić.

U razgovoru ministarka je upoznala čelne ljude Instituta sa prioritetima Ministarstva u cilju unaprijeđivanja naučnoistraživačke djelatnosti u Crnoj Gori, kao što je uključivanje naših istraživača u velike međunarodne projekte, u okviru renomiranih naučnih institucija, kako bi naša zemlja bila dio evropske naučne mape. S tim u vezi, na sastanku je razmatrana Bluemed inicijativa, za koju je Crna Gora iskazala interes za priključenje na nedavno održanom skupu u Sliemi, Republika Malta.

Inicijativa predstavlja strateški okvir za doprinos pomorstva razvoju ekonomije, životne sredine i zdravlja ljudi. Zasniva se na nauci i istraživanju, na osnovu kojih se ostvaruju ciljevi: razvoj inovativnih tehnologija u oblasti pomorstva, jačanje inovativnog multidisciplinarnog sistema istraživanja i saradnje u svim Mediteranskim zemljama članicama Bluemed-a, obezbjeđivanje naučne podrške u smislu implementacije politika EU, kao i obuka nove generacije naučnika i istraživača.

Kako bi se pružio adekvatan odgovor na spomenutu inicijativu, neophodno je umrežavanje sa ostalim ministarstvima, objedinjavanja resursa i naučnih kapaciteta kroz formiranje radnih tijela, jedan je od zaključaka sagovornika.

Na sastanku je takođe bilo riječi i o jačanju učešća u okvirnom programu za istraživanje i inovacije Horizont 2020, kao i o budućoj saradnji Instituta za biologiju mora sa Evropskom laboratorijom i Evropsku organizaciju za molekularnu biologiju EMBL i EMBO, kroz punopravno članstvo Crne Gore u tim organizacijama, od naredne godine. EMBL i EMBO pružaju mogućnost pohađanja doktorskih i postdoktorskih studija, kao i aktivno uključivanje mladih istraživača u međunarodne projekte koje realizuju ove dvije institucije, a što će našim naučnicima omogućiti korišćenje najsavremenije tehnologije iz oblasti molekularne biologije.

Institut za biologiju mora je organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore i jedina naučno-istraživačka ustanova u zemlji koja se bavi zaštitom i izučavanjem Jadranskog mora. Međunarodna saradnja i prepoznatljivost Instituta je postignuta na nekoliko nivoa, a najveći broj međunarodnih projekata se finansira iz predpristupnih sredstava Evropske unije kroz različite programe i to: FP7, IPA ADRIATIC CBC PROGRAMME, INTEREG MED. (izvor:http://www.mna.gov.me)


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

10.01.2018 Institut za biologiju mora

Poziv za izražavanje interesa za pozicije spoljnih eksperata na projektu MonteAqua

DETALJNIJE

22.12.2017 Institut za biologiju mora

Konkurs za dizajniranje vizuelnog identiteta Boka Akvarijum

DETALJNIJE

22.12.2017 Institut za biologiju mora
Centar za zaštitu biološke raznovrsnosti mora Boka Akvarijum – MonteAqua. >>>

14.12.2017 Institut za biologiju mora

Radionica na temu potencijalnog uzgoja Jakobove kapice u zalivu

DETALJNIJE

11.12.2017 Institut za biologiju mora

Institut za biologiju nezaobilazan partner u svim istraživanjima Jadranskog mora i Mediterana

DETALJNIJE

05.12.2017 Institut za biologiju mora

Institut za biologiju mora dobio grant za osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta

DETALJNIJE

22.11.2017 Institut za biologiju mora

Bilateralna saradnja sa Slovenijom

DETALJNIJE

03.11.2017 Institut za biologiju mora

Proglašena prva zaštićena ribolovna zona u Jadranskom moru (Jabučka kotlina)

DETALJNIJE

31.10.2017 Institut za biologiju mora

Bilateralni projekat sa Italijom - Identifikacija mikropredatora morskih ježeva koji stvaraju baren, uz pomoć molekularnih markera

DETALJNIJE

07.10.2017 Institut za biologiju mora

Učešće na međunarodnom simpozijumu o zagađenju životne sredine i uticaju na život u regionu Mediterana

DETALJNIJE