Posjeta Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) i Evropske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO)




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Crna Gora će aplicirati za punopravno članstvo u Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju (EMBL) i Evropskoj organizaciji za molekularnu biologiju (EMBO) sa centrima u Njemačkoj, dogovoreno je nakon sastanka ministarke nauke Sanje Damjanović sa visokom delegacijom EMBL i EMBO-a, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od 18. do 20. aprila ove godine.
Kako su u razgovoru sa ministarkom precizirani neophodni koraci za apliciranje naše zemlje u punopravno članstvo, i sagledane mogućnosti za uspostavljanje saradnje kroz uključivanje crnogorskih naučnih timova, i to u prvom redu mladih istraživača, delegacija EMBL i EMBO je danas bila u zvaničnoj posjeti Instituta za biologiju mora.
U sastavu Delegacije EMBL/EMBO su dr Silke Schumacher, direktorica EMBLa-Odsjek za međunarodnu saradnju, dr Gerlind Wallon, zamjenica direktora EMBO-a i gospođa Jana Pavlić iz Odsjeka za međunarodnu saradnju EMBL-a.
EMBL i EMBO pružaju mogućnost pohađanja doktorskih i postdoktorskih studija, kao i aktivno uključivanje mladih istraživača u međunarodne projekte koje realizuju ove dvije institucije, a što će našim naučnicima omogućiti korišćenje najsavremenije tehnologije iz oblasti molekularne biologije i medicine.
Na sastanku u Institutu za biologiju mora su razmijenjeni modeli buduće saradnje kao i mogućnost boravka naših istraživača u njihovim laboratorijama kao i zajedničko učešće u projektima koje finansira Evropsak Komisija.
Ovo je takođe bila idealna prilika da se naši naučnici bliže upoznaju sa aktivnostima i programima EMBL-a i EMBO-a.
Evropska laboratorija za molekularnu biologiju (EMBL) je jedna od vodećih svjetskih istraživačkih institucija. Evropska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO) okuplja preko 1.700 naučnika iz Evrope, a glavni ciljevi su podrška talentovanim istraživačima, razmjena naučnih informacija, i pomoć u izgradnji evropskog istraživačkog okruženja gdje naučnici mogu da rade na svojim istraživanjima. (izvor: http://www.mna.gov.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.