Okrugli sto u okviru projekta PRACTing




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kroz program INVO-HERIC koji se finansira sredstvima Svjetske banke, na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore posredstvom projekta PRACTing – Sticanje praktičnih znanja kroz program “Virtuelno Preduzeće” i praksu kroz rad u realnim kompanijama studenti Ekonomskog fakulteta UCG su 11.04.2017. godine imali prilike da sa poslodavcima razgovaraju o značaju sticanja praktičnih znanja tokom studiranja, stanju na tržištu rada i perspektivama koje nas očekuju u bliskoj budućnosti. Okrugli sto je okupio značajan broj poslodavaca, koji su u otvorenom i intenzivnom razgovoru sa studentima razmijenili mišljenja o trenutnoj situaciji na tržištu rada, vještinama i znanjima na koja student treba da obrate posebnu pažnju i značaj.

Okrugli sto je u ime Ekonomskog fakulteta UCG otvorio prodekan za naučnoistraživački rad i odnos sa biznis zajednicom docent dr Mijat Jocović, koji je izrazio zadovoljstvo što je Ekonomski fakultet UCG imao priliku da realizuje ovaj značajan projekat i istom prilikom iskazao želju i opredijeljenost da se sa sličnim aktivnostima nastavi i u budućnosti. Prodekan Jocović je istakao, da je PRACTing samo jedan u nizu aktivnosti koji za cilj imaju intenzivniji transfer praktičnih znanja.

Prisutne poslodavce i studente je pozdravila i Prof. dr Ana Lalević Filipović, koordinator projekta PRACTing, koja je istakla da je od same izrade aplikacione forme, pripreme i realizacije projekta sve vrijeme u fokusu bilo znanje koje će se transferisati studentima, sa ciljem bolje pripreme za njihov nastup na tržištu rada. Profesorica Lalević Filipović je naglasila da je program Virtuelnog preduzeća pokazao značajan prostor i potencijal za jačanje teorijskih kao i generisanje praktičnih znanja i izrazila intenciju da će se ove aktivnisti u bliskoj budućnosti inkorporirati u kurikulume jednog broja predmeta. Na kraju, koordinator projekta je istakla da je opšti cilj projekta, kao i svrha organizovanja okruglog stola jačanje veze između teorije i prakse kroz promovisanje preduzetništva i inovacija među studentima, privlačenje poslovnog sektora u implementaciji programa kao i sprovođenje programa stažiranja studenata u realnim kompanijama. Namjera jeste da se studenti bolje pripreme za uslove koji ih očekuju  na tržištu rada.

Eksterni eksperti angažovani na realizaciji projekta PRACTing, Radivoje Drobnjak i Velibor Bošković su prenijeli svoja isustva tokom dosadašnjeg rada sa studentima. Istakli su da Virtuelno preduzeće kao platforma predstavlja najbolji mogući način gdje se studentima pruža prilika da testiraju svoje tržišne potencijale, razvijaju sopstvene biznis ideje, implementiraju stečena teorijska znanja i samim tim se na najbolji način pripreme za tržište rada i uslove koji ih tamo očekuju.

Od predstavnika poslodavaca učešće na Okruglom stolu su uzeli:

  1. Milutin Đuranović – Mljekara Lazine
  2. Mladen Perazić – Privredna komora Crne Gore
  3. Goran Đuranović – Fotografika d.o.o.
  4. Saša Radunović – Montimprex d.o.o
  5. Petar Tomović – UTIP Crna Gora
  6. Jovana Vukčević – Glavni Grad Podgorica
  7. Dražen Petrović – CEDIS
  8. Mladen Rakočević– Racio Mont
  9. Prvoslava Klepo – ISRCG
  10. Dražen Raičković – Finance Plus
  11. Nemanja Nikolić – Hotel Hilton Podgorica

Poslodavci su studentima prenijeli njihova iskustva vezana za oblikovanje i sticanje neophodnih znanja, ukazali im na značaj sticanja pojedinih stručnih znanja i ranog početka generisanja iskustva koje je blisko povezano sa biznisom. Ukazali su im i na činjenicu da kvalitet znanja koji stiču tokom formalnog obrazovanja ima značajan potencijal, ali u koliko isti nije potkrijepljen praktičnim pristupom, nije moguće u poslovnom sektoru ostvariti značajniju karijernu ulogu.

Nakon oficijelnog dijela i rasprave, student su imali prilike da u direktnom razgovoru sa poslodavcima razmijene mišljenja, postave pitanja, ali i porazgovaraju o mogućnostima ostvarivanja prakse, stažiranja ili čak zaposlenja u njihovim kompanijama. Svi poslodavci su istakli da su njihova vrata uvije otvorena za marljive, disciplinovane i kreativne ljude, željne znanja i pregalačkog duha.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.