Studenti Ekonomskog fakulteta u studijskoj posjeti institucijama EU U Briselu




Studenti Ekonomskog fakulteta u studijskoj posjeti institucijama EU U Briselu

Na inicijativu profesora i studenata našeg fakulteta sa smjera Evropske ekonomske integracije, po drugi put realizovana je studijska posjeta institucijama EU u Briselu, u čijoj organizaciji i realizaciji su aktivno učestvovali.

Poslije višemjesečnih priprema, studenti III i IV godine Ekonomskog fakulteta, kao i Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, učestvovali su u julu ove godine na takmičenju o poznavanju EU i crnogorskog procesa evropskih integracija, koje je realizovano na Ekonomskom fakultetu. Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i EU info centra, 16 najboljih su, tim povodom, sa prof. dr Gordanom Đurović, putovali u Brisel u periodu 18.-22. septembra ove godine.

Intenzivni trodnevni program posjete, koji je pripremio EU info centar, sastojao se od posjete institucijama EU (Evropska služba za spoljne poslove, Evropska komisija i Evropski parlament), Misiji Crne Gore pri EU i Ambasadi Crne Gore u Belgiji, posjete think-thank organizacijama SWP i European Stability Initiative.

Studenti su imali obuhvatan program prezentacija sa predstavnicima EU institucija na teme politike proširenja, procesa pristupanja, IPA nacionalnih i regionalnih fondova, politike dobrosusjedstva, značaja regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, lobiranja u EU, a poseban dio razgovora bio je posvećen pregovorima u oblasti vladavine prava i zaštite životne sredine. Posebno iskustvo bila je posjeta crnogorskoj Misiji pri EU, gdje je organizovan razgovor sa ambasadorom Bojanom Šarkićem (EU). Svi razgovori praćeni su  živom diskusijom i mnogobrojnim pitanjima studenata.

Dio posjete imao je i turistički karakter, kada su studenti obišli Atomijum i popularne lokacije u starom jezgru Brisela.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.