16.11.2017

Предавање проф. др Александра Милановића

 
 

Студијски програм за српски језик и јужнословенске књижевности

Поглед на 1847. годину из другачијег угла 

Професор доктор Александар Милановић одржао је предавање под називом „Поглед на 1847. годину из другачијег угла“ у понедјељак (6. 11. 2017)  у свечаној сали Филолошког факултета у Никшићу. Предавање је организовано у склопу Дана Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Организатори су осим Матице и Студијски програм за српски језик и јужнословенске књижевности Филолошког факултета у Никшићу и Амбасада Србије у Црној Гори, а уредник и модератор програма је био доц. др Горан Радоњић.

Један од водећих српских лингвиста са Филолошког факултета у Београду, професор Милановић, указао је на неке мање познате или чак широј јавности уопште непознате детаље у вези са преломном 1847. годином и Вуковом реформом. Наиме, он је подсјетио на четири важна дјела објављена 1847 – Вуков превод Новог завјета, Његошев Горски вијенац, Песме Бранка Радичевића и Даничићев Рат за српски језик и правопис. Међутим, указао је и на пропусте који се чине у образовном систему и чињеницу како се ученицима, па и студентима, ријетко кад предочава да Његошев Горски вијенац (иако су нам доступна фототипска и дигитализована издања) заправо није штампан вуковском графијом и ортографијом иако је писан на народној основи. Такође, занемарује се чињеница да Радичевића поезија обилује бројним војвођанским дијалектизмима, као и то да је и сам Вук у превод Новог завјета уносио многе славенизме. С друге стране, данашњој јавности је непознат Јоксим Новић, аутор Лазарице или Боја на Косову, књиге објављене у Новом Саду исте те 1847. године. У то вријеме Новић је био велики присталица Вука Караџића, да је чак био спреман да се одрекне идентитета како би његове пјесме биле уврштене у Вукову збирку народних пјесама. Професор Милановић је нагласио и значај заборављеног првог научног часописа код Срба – Гласникa Дружтва србске словесности – чији је први број објављен 1847, а штампан је у Београду. Ово друштво, основано 1841, је заправо било зачетак академије наука, а окупљало је водеће интелекталце тог времена, како вуковце тако и условно речено  антивуковце. Професор Милановић је указао и на још један занимљив и мање познат детаљ у вези са 1847. годином – тј. да је те године и  Матица српска расписала конкурс за објављивање српске граматике. Радови, тј. рукописи, су слати анонимно, а о конкурсу је одлучивао један од водећих слависта тог времена – Јозеф Павел Шафарик. Наравно да на адресу није стигао ниједан Вуков рад будући да његове идеје тада још увијек нису наишле на одобравање у Матици српској. Ипак, на конкурсу је побиједио Јован Суботић, тј. његова граматика која је имала вуковску основу. Суботић је те преломне 1847. године у свом нацрту граматике прихватио сва Вукова слова и додао још јат у азбуку. Милановић је истакао и да се често неправедно наводи да је творац ове идеје Јован Стејић који је ову концепцију преузео од Суботића и објелоданио је двије године касније – 1849. Међутим, Суботићева граматика је у том периоду очекивано остала у рукопису.

Указујући на ставове појединаца а потом и на институционалну борбу у вези са концепцијом српског књижевног језика, професор Милановић је на врло занимљив начин још једном потврдио да је 1847. година заиста била преломна, а да су нека од тих важних питања и дан-данас отворена, па се и даље пишу полемички текстови о Вуку и његовој реформи.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

25.12.2017 Filološki fakultet

Naučni skup „Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva“

DETALJNIJE

20.12.2017 Filološki fakultet

Posjeta postdiplomaca NBCG „Đurđe Crnojević“

DETALJNIJE

19.12.2017 Filološki fakultet

Posjeta italijanskog režisera Đanluke Barbadorija Studijskom programu za italijanski jezik i književnost

DETALJNIJE

11.12.2017 Filološki fakultet

Erasmus+ za studente engleskog OPOLE

DETALJNIJE

05.12.2017 Filološki fakultet

Njegoševa biblioteka

DETALJNIJE

23.11.2017 Filološki fakultet

Profesor Konstantinović dobio počasni doktorat u Bukureštu

DETALJNIJE

13.11.2017 Filološki fakultet

Nedjelja italijanskog jezika

DETALJNIJE

02.11.2017 Filološki fakultet

Profesorice SP za francuski jezik i književnost na međunarodnom simpozijumu u Portugaliji

DETALJNIJE

16.10.2017 Filološki fakultet

Dani italijanskog jezika na Filološkom fakultetu

DETALJNIJE

15.10.2017 Filološki fakultet

Dani Austrije u Crnoj Gori

DETALJNIJE