25.12.2017

Naučni skup „Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva“

 
 

U Nikšiću, u organizaciji Filološkog fakulteta i uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, 22. decembra 2017. godine, u sklopu istoimenog projekta, održan je Naučni skup „Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva“.

Ciljevi projekta bili su aktuelizacija crnogorskih identitetskih komponenti kroz univerzalne vrijednosti putem jezičkih i književnih istraživanja i pozicioniranje tradicionalnih crnogorskih vrijednosti na odabranom korpusu književnih djela i druge pisane jezičke produkcije. Vrijednosti se smatraju dijelom kulturne tradicije, nasljeđa i identiteta jednog naroda. Kao takve, one se odslikavaju u produktima različitih umjetnosti, pa tako i u književnosti i jeziku, bilo da je u pitanju njegova umjetnička bilo neumjetnička upotreba.

Tokom realizacije projekta istraživači su sproveli jezička i književna istraživanja uspostavljajući interdisciplinarne veze i odnose između nauka relevantnih za konačne zaključke istraživanja (antropologija, sociologija, filozofija, istorija, nauka o jeziku i nauka o književnosti), kao i interkulturalne i intertekstualne odnose u sinhronoj i dijahronoj ravni. Rezultati istraživanja predstavljeni su u okviru dvije sekcije: 1) Lingvistička perspektiva univerzalnih vrijednosti u crnogorskom društvu i 2) Književna perspektiva univerzalnih vrijednosti u crnogorskom društvu, a biće publikovani u okviru istomene monografije.

Skup je otvorio prof. dr Dragan Bogojević, dekan Filološkog fakulteta, a učesnici skupa bili su profesori i profesorice Filološkog fakulteta sa šest studijskih programa (crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, srpski jezik i južnoslovenske književnosti, francuski jezik i književnost, ruski jezik i književnost, engleski jezik i književnost i italijanski jezik i književnost): prof. dr Sonja Nenezić, doc. dr Sanja Šubarić, prof. dr Ljijana Pajović Dujović, prof. dr Dragan Bogojević, doc. dr Jasmina Nikčević, doc. dr Dušanka Popović, prof. dr Ana Pejanović, prof. dr Tatjana Jovović, doc. dr Miodarka Tepavčević, prof. dr Miloš Krivokapić, prof. dr Vesna Vukićević Janković, doc. dr Deja Piletić i doc. dr Radmila Lazarević.

Veoma inspirativno uvodno izlaganje o mjestu i ulozi društveno-humanističkih nauka imala je doc. dr Biljana Maslovarić, profesorica sa Filozofskog fakulteta.

Osim zanimljivih izlaganja, posebna dragocjenost skupa bile su diskusije koje su izlaganja izazvala i tokom kojih su se nametnule nove teme i ideje za naredna naučna istraživanja crnogorske kulturne baštine, posebno kada su jezik i književnost u pitanju.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

20.12.2017 Filološki fakultet

Posjeta postdiplomaca NBCG „Đurđe Crnojević“

DETALJNIJE

19.12.2017 Filološki fakultet

Posjeta italijanskog režisera Đanluke Barbadorija Studijskom programu za italijanski jezik i književnost

DETALJNIJE

11.12.2017 Filološki fakultet

Erasmus+ za studente engleskog OPOLE

DETALJNIJE

05.12.2017 Filološki fakultet

Njegoševa biblioteka

DETALJNIJE

23.11.2017 Filološki fakultet

Profesor Konstantinović dobio počasni doktorat u Bukureštu

DETALJNIJE

16.11.2017 Filološki fakultet

Предавање проф. др Александра Милановића

DETALJNIJE

13.11.2017 Filološki fakultet

Nedjelja italijanskog jezika

DETALJNIJE

02.11.2017 Filološki fakultet

Profesorice SP za francuski jezik i književnost na međunarodnom simpozijumu u Portugaliji

DETALJNIJE

16.10.2017 Filološki fakultet

Dani italijanskog jezika na Filološkom fakultetu

DETALJNIJE

15.10.2017 Filološki fakultet

Dani Austrije u Crnoj Gori

DETALJNIJE