Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić održala predavanje doktorandima Univerziteta u Vroclavu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić održala je predavanje 10. aprila 2024. godine doktorandima Univerziteta u Vroclavu na temu “Changing Conception of the Child Citizen in the Montenegrin Novels for Children”, preko MSTeams platforme.

Poziv za predavanje proistekao je iz gostovanja profesorke Kalezić-Radonjić na Univerzitetu primijenjenih nauka u Nisi u februaru prošle godine, kojem su prisustvovali i članovi katedre za engleski jezik i književnost podijelivši svoj pozitivan utisak s kolegama sa drugih  univerziteta.

Organizator predavanja bila je Asocijacija doktorskih studenata Instituta za engleske studije na Univerzitetu u Vroclavu “Chamelinguon Language and Culture Club”, čiji su članovi aktivno postavljali pitanja te ustanovili da u školskim programima Poljske i Crne Gore postoje značajne razlike – dok je Poljska odavno uključila u književni kanon djela koja tematizuju tabu-teme, to sa Crnom Gorom, nažalost, nije slučaj.

Ovim predavanjem profesorka Kalezić-Radonjić je nastavila svoja nastojanja da ukaže na potrebu osavremenjivanja školskih programa u skladu s interesovanjima mladih genercija, prestanka prezaštićivanja mladih od “teških” tema, te mijenjanja školskog sistema “odozdo”, putem individualnih aktivnosti usklađenih s najsavremenijim svjetskim praksama, u čemu glavnu ulogu igra obaviještenost profesora i nastavnika u vezi sa trendovima savremene književnosti za djecu i mlade.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.