15.10.2017

Dani Austrije u Crnoj Gori

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

ImageStudijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta UCG I Austrijska ambasada u Crnoj Gori peti put za redom organizuju Dane Austrije u Crnoj Gori u saradnji sa Humboltovim društvom za njemačko-crnogorsku kulturnu saradnju i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić.

Manifestacija započinje izložbom fotografija austrijskog fotografa Kurta Kajndla Nepoznati Evropljani, koju će u ponedeljak 16.10. u 16h u galeriji „Ilija Šobajić“ u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću  otvoriti austrijski konzul, Rajner Zulcberger. Na otvaranju će o izložbi govoriti teoretičarka umjetnosti Barbara Delać, nakon čega će za goste biti organizovan prijem. Riječ je o fotografijama koje prate zajednička putovanja fotografa Kajndla i austrijskog pisca Karla Markusa Gausa sa ciljem da posjete pet etničkih manjina koje izumiru u srcu Evrope. Izložbu prate Gausovi tekstovi. U Nikšiću će izložba biti otvorena do 30.10.2017. nakon čega će priliku da je pogleda imati publika u Bijelom Polju i Podgorici.

U okviru manifestacije Dani Austrije, na Filološkom fakultetu u Nikšiću gostovaće prof. dr Rudolf de Ćilija sa Univerziteta u Beču, koji će od ponedjeljka, 16.10. za studente germanistike održati dvodnevnu radionicu na temu bogatstva njemačkog jezika varijetetima, gdje će biti riječi o  jezičkoj politici u Austriji i austrijskoj varijanti njemačkog jezika.

Takođe na Filološkom fakultetu u Nikšiću biće prikazana i dva austrijska filma sa prevodom na crnogorski i to:

  • u utorak, 17.10. u 14:30h u sali 217, film Marije Šrader Stefan Cvajg – prije svitanja, o godinama egzila i smrti austrijskog pisca
  • u četvrtak, 19.10. u 14:00h u sali 217, film Mirjam Unger Let, let, bubamaro, koji donosi sliku ratne i poslijeratne Austrije viđenu okom djeteta.

 Filmovi će kasnije takođe biti prikazani i u Bijelom Polju i Podgorici.

U okviru Dana Austrije biće organizovano i književno veče austrijske spisateljice Margaret Krajdel i pisca Roberta Prosera, u Podgorici, u četvrtak, 19.10. u prostorijama Austrijske ambasade (Bul. Svetog Petra Cetinjskog 1A / VI), u 19h. Riječ je o dva ugledna i popularna predstavnika austrijske književne scene koji će čitati iz svog opusa, Margaret Krajdel iz zbirke Jednostavno objašnjenje. Abceda snova, i Robert Proser iz romana Fantom, uvrštenog u ovogodišnji širi izbor za najbolji roman na njemačkom jeziku. Veče na njemačkom jeziku moderiraće doc. dr Jelena Knežević, rukovodilac Studijskog programa za njemački jezik i književnost, a studenti germanistike Filološkog fakulteta UCG čitaće djelove svojih prevoda tekstova ovih autora na crnogorski jezik, nastale tokom prevodilačke radionice organizovane u okviru njihove redovne i dodatne nastave.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

23.05.2018 Filološki fakultet

Predstavljena knjiga Ranka Bugarskog "Govorite li zajednički?"

DETALJNIJE

17.05.2018 Filološki fakultet

Profesorica Nikčević-Batrićević u Poljskoj

DETALJNIJE

16.05.2018 Filološki fakultet

Dan otvorenih vrata na Fakultetu

DETALJNIJE

14.05.2018 Filološki fakultet

Predstavljena monogafija „Jezik i književnost u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva“

DETALJNIJE

27.04.2018 Filološki fakultet

Profesorica Tatar Anđelić u Zarbrikenu i Luksemburgu

DETALJNIJE

27.04.2018 Filološki fakultet

Održano predavanje o misiji i djelu norveškog putopisca Henrika Angela

DETALJNIJE

26.04.2018 Filološki fakultet

Dan otvorenih vrata

DETALJNIJE

26.04.2018 Filološki fakultet

Italijanski ambasador na Filološkom fakultetu

DETALJNIJE

26.04.2018 Filološki fakultet

Posjeta delegacije iz Skadra

DETALJNIJE

12.04.2018 Filološki fakultet

Profesorica Banjević u Nici

DETALJNIJE