15.10.2017

Dani Austrije u Crnoj Gori

 
 

ImageStudijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta UCG I Austrijska ambasada u Crnoj Gori peti put za redom organizuju Dane Austrije u Crnoj Gori u saradnji sa Humboltovim društvom za njemačko-crnogorsku kulturnu saradnju i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić.

Manifestacija započinje izložbom fotografija austrijskog fotografa Kurta Kajndla Nepoznati Evropljani, koju će u ponedeljak 16.10. u 16h u galeriji „Ilija Šobajić“ u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću  otvoriti austrijski konzul, Rajner Zulcberger. Na otvaranju će o izložbi govoriti teoretičarka umjetnosti Barbara Delać, nakon čega će za goste biti organizovan prijem. Riječ je o fotografijama koje prate zajednička putovanja fotografa Kajndla i austrijskog pisca Karla Markusa Gausa sa ciljem da posjete pet etničkih manjina koje izumiru u srcu Evrope. Izložbu prate Gausovi tekstovi. U Nikšiću će izložba biti otvorena do 30.10.2017. nakon čega će priliku da je pogleda imati publika u Bijelom Polju i Podgorici.

U okviru manifestacije Dani Austrije, na Filološkom fakultetu u Nikšiću gostovaće prof. dr Rudolf de Ćilija sa Univerziteta u Beču, koji će od ponedjeljka, 16.10. za studente germanistike održati dvodnevnu radionicu na temu bogatstva njemačkog jezika varijetetima, gdje će biti riječi o  jezičkoj politici u Austriji i austrijskoj varijanti njemačkog jezika.

Takođe na Filološkom fakultetu u Nikšiću biće prikazana i dva austrijska filma sa prevodom na crnogorski i to:

  • u utorak, 17.10. u 14:30h u sali 217, film Marije Šrader Stefan Cvajg – prije svitanja, o godinama egzila i smrti austrijskog pisca
  • u četvrtak, 19.10. u 14:00h u sali 217, film Mirjam Unger Let, let, bubamaro, koji donosi sliku ratne i poslijeratne Austrije viđenu okom djeteta.

 Filmovi će kasnije takođe biti prikazani i u Bijelom Polju i Podgorici.

U okviru Dana Austrije biće organizovano i književno veče austrijske spisateljice Margaret Krajdel i pisca Roberta Prosera, u Podgorici, u četvrtak, 19.10. u prostorijama Austrijske ambasade (Bul. Svetog Petra Cetinjskog 1A / VI), u 19h. Riječ je o dva ugledna i popularna predstavnika austrijske književne scene koji će čitati iz svog opusa, Margaret Krajdel iz zbirke Jednostavno objašnjenje. Abceda snova, i Robert Proser iz romana Fantom, uvrštenog u ovogodišnji širi izbor za najbolji roman na njemačkom jeziku. Veče na njemačkom jeziku moderiraće doc. dr Jelena Knežević, rukovodilac Studijskog programa za njemački jezik i književnost, a studenti germanistike Filološkog fakulteta UCG čitaće djelove svojih prevoda tekstova ovih autora na crnogorski jezik, nastale tokom prevodilačke radionice organizovane u okviru njihove redovne i dodatne nastave.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.12.2017 Filološki fakultet

Posjeta italijanskog režisera Đanluke Barbadorija Studijskom programu za italijanski jezik i književnost

DETALJNIJE

11.12.2017 Filološki fakultet

Erasmus+ za studente engleskog OPOLE

DETALJNIJE

05.12.2017 Filološki fakultet

Njegoševa biblioteka

DETALJNIJE

23.11.2017 Filološki fakultet

Profesor Konstantinović dobio počasni doktorat u Bukureštu

DETALJNIJE

16.11.2017 Filološki fakultet

Предавање проф. др Александра Милановића

DETALJNIJE

13.11.2017 Filološki fakultet

Nedjelja italijanskog jezika

DETALJNIJE

02.11.2017 Filološki fakultet

Profesorice SP za francuski jezik i književnost na međunarodnom simpozijumu u Portugaliji

DETALJNIJE

16.10.2017 Filološki fakultet

Dani italijanskog jezika na Filološkom fakultetu

DETALJNIJE

10.10.2017 Filološki fakultet

Poklon italijanske izdavačke kuće Besa biblioteci SP za italijanski jezik i književnost

DETALJNIJE

02.10.2017 Filološki fakultet

Obilježen Evropski dan stranih jezika

DETALJNIJE