Saradnik u nastavi mr Sead Šabotić dio selektorskog tima Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma




Saradnik u nastavi mr Sead Šabotić dio selektorskog tima Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma

Beogradski filmski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski filmski festival ove godine obilježiće 71. izdanje. Ovaj prestižni festival je najstariji u ondašnjoj Jugoslaviji a predstavlja jedan od starijih evropskih filmskih festivala. Danas, je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Festival će biti održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Dio ovogodišnjeg selektorskog tima za srpski odnosno „Domaći takmičarski program“ je saradnik u nastavi Fakulteta dramskih umjetnosti, Sead Šabotić. Pored kolege Šabotića selekciona komisija domaćeg takmičarskog programa radila je u sljedećem sastavu: prof. dr Ivana Kronja (filmolog), Saša Radojević (filmski kritičar, reditelj i scenarista), prof. Milan
Nikodijević (filmski producent, scenarista i reditelj).

Kako navode ispred produkcije Martovski festival tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art,
animirani film i kratki igrani film.

Martovski festival tradicionalno je mjesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. Ovaj festival nudi idealnu bazu i presjek savemene filmske scene prevashodno u domenu kratkog filma u različitim rodovima. Pored takmičarskih programa festival će publici predstaviti i van takmičarski program kao i niz masterklasova i panela.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije. Organizator i izvršni producent festivala je Dom omladine Beograda. Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Zastava Film, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

Kolegi Šabotiću i timu Martovskog festivala želimo uspješno ovogodišnje izdanje.


Dekanat FDU – Cetinje



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.