Održana Panel diskusija na temu reforme državnog tužilaštva




Na jučerašnjoj panel diskusiji koju je organizovala ELSA Montenegro na temu “Reforma državnog tužilaštva”, imali smo čast i zadovoljstvo da o predmetnoj temi razgovaramo sa gđom Brankom Bošnjak, potpredsjednicom Skupštine CG, g. Milivojem Katnićem, glavnim specijalnim državnim tužiocem, gđom Marijanom Laković Drašković, bivšom generalnom direktoricom Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde CG i g. Draganom Šoćem, advokatom i nekadašnjim ministrom pravde CG, te da na ovaj način istu sagledamo iz četiri sasvim različita ugla.

Naši sagovornici su u razgovoru sa potpredsjednicom akademskih aktivnosti ELSA-e, Jelenom Srdanović, u bitnom istakli svoje argumente za/protiv novopredloženih zakonskih rješenja, uz poseban osvrt na usklađenost predlaganih zakonskih rješenja sa Ustavom i obavezujućim međunarodnim standardima. 

Tokom diskusije smo se pored predmetnih reformi,  a u svijetlu trenutnih dešavanja u našoj državi, dotakli i brojnih drugih aktuelnih tema poput zakonitosti objavljivanja mjera tajnog nadzora, hibridnosti tužilaštva kao svojevrsne 4. grane vlasti, te daljih koraka koje parlamentarna većina namjerava preduzeti.

U završnom - in medias res krugu izlaganja, naši panelisti su, vremenski ograničeni na svega dva minuta govora, iznijeli ključne stavke i suštinske zaključke kojima su završili svoja izlaganja na ovu temu - sve u cilju kako bi studenti što efikasnije, a imajući u vidu sve relevantne činjenice, formirali sopstvene stavove u vezi sa istom temom, pri čemu su i sami studenti u posljednjem krugu diskusije imali mogućnost da panelistima direktno postavljaju pitanja.

Ovim povodom je predsjednik ELSA-e, Nikola Radunović, našim panelistima uručio simbolične zahvalnice za značajan doprinos i učešće u predmetnoj diskusiji,  budući da su svi i pored mnogobrojnih obaveza odmah po pozivu pristali da izdvoje vrijeme kako bi našim studentima omogućili što objektivniji uvid u problematiku predviđenih reformi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.