Održana naučna konferencija: “Private International Law and International Organizations - achievements and challenges”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu 17.11.2023. godine je održana 18. Regionalna naučna konferencija iz međunarodnog privatnog prava “Private International Law and International Organizations - achievements and challenges”.

Tom prilikom je obilježen značajan jubilej - 20 godina od održavanja inauguracione konferencije, 2003. godine, na Pravnom fakultetu u Nišu, a na inicijativu prof. dr Mirka Živkovića. Ovogodišnja konferencija privukla je gotovo 60 učesnika.

Konferencija je bila hibridnog karaktera, tako da su učesnici bili iz Evrope, ali i Indonezije, Meksika, Rusije i Indije. Na samom otvaranju, učesnicima se obratio dekan Pravnog fakulteta prof. dr Nebojša Raičević, kao i predstavnik GIZ-a u Srbiji gospodin Slobodan Šarić. Takođe, učesnicima se obratila i uvažena dr Krista Jesel Holst sa Maks Plank Instituta u Hamburgu, koja je učesnike podsjetila na razvoj ovih konferencija u proteklih 20 godina. Takodje, učesnike je pozdravila, u
ime Centra za međunarodno privatno pravo haških konvencija i prof. dr Sanja Marjanović.

Na prvom panelu govorili su istaknuti stručnjaci međunarodnog privatnog prava Hans van Loon, bivši Generalni Sekretar Haške konferencije za međunarodno privatno pravo, prof. dr Vesna Lazić, profesorica sa Utrecht Univerziteta, Asser Instituta u Hagu i prof. dr Maja Stanivuković, profesorica sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koja je govorila o Stogodišnjici Haške Akademije za medjunarodno pravo.

U ime Pravnog fakulteta, Univerziteta Crne Gore konferenciji su prisustvovale prof. dr Maja Kostić-Mandić, koja je bila moderator na konferenciji i mr Milana Ranković, koja je izlagala naučni rad.

Agenda konferencije se nalazi u prilogu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.