Počela nastava na CLEUIM katedri o pravu unutrašnjeg tržišta EU




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Otpočela su predavanja u okviru Žan Mone katedre o pravu unutrašnjeg tržišta Evropske unije, koja je na Pravnom fakultetu uspostavljena projektom CLEUIM (Jean Monnet Chair in Law of the EU Internal Market), čiji je nosilac redovni profesor Vladimir Savković.

Predavanja su započela nastavom na predmetu Hartije od vrijednosti i berzansko pravo, koji je samo dio kurikuluma koji će naredne tri godine (2023-2026) biti izučavan na katedri CLEUIM. Katedra je uspostavljena na Poslovnom smjeru dvogodišnjih master studija, u okviru kojeg se sprovodi nastavni plan i program projekta.

Prva godina projekta obuhvata i nastavu na predmetu Pravo unutrašnjeg tržišta Evropske unije, kao i orijentacione časove za studente koji se pripramaju za odabir i izradu master teza, a orijentacioni časovi će im pomoći u odabiru teme, usmjerenju polja njihovog istraživanja i savladavanje korišćenja digitalnih alata u cilju sveobuhvatnog naučnog istraživanja. Nastavu u okviru ova tri predmeta izvodi prof. dr Vladimir Savković, kao nosilac katedre i vodeći predavač.

Studenti će imati priliku da pohađaju i nastavu u okviru predmeta Pravo konkurencije Evropske unije, koju će izvoditi prof. dr Dražen Cerović i saradnica u nastavi, mr Nikolina Tomović.

Studenti druge godine master studija će izučavati i predmete koji se odnose na interakciju odredbi Ugovora o funkcionisanju Evropske unije kojima se garantuju četiri slobode unutrašnjeg tržišta sa pravom zaštite životne sredine EU, Poveljom Evropske unije o osnovnim pravima, kao i pravilima zaštite potrošača u pravu unutrašnjeg tržišta. Navedene nastavne jedinice će predavati redovni profesori Pravnog fakulteta koji su angažovani kao predavači na Katedri, i to prof. dr Aneta Spaić, prof. dr Maja Kostić Mandić i Doc. dr Nikola Dožić. 

Nastavni plan i program CLEUM-a je integrisan u kurikulum master studija iz oblasti poslovnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, čime je obezbijeđeno sistematično sticanje znanja iz oblasti prava unutrašnjeg tržišta i brojnih pitanja u okviru njega, priprema mladih pravnika za predstojeće zahtjeve punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, kao i podsticanje razvoja akademske misli i istraživanja na ovom polju.

Projekat je podržan u okviru Jean Monnet Programa, pod okriljem programa Erasmus+ Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu umjetnost i kulturu (EACEA) i trajaće tri godine.

Više na: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1263/objava/170145-cleuim-katedra-iz-prava-unutrasnjeg-trzista-jean-monnet-chair 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.