Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, 11. februar




Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, 11. februar

Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, 11. februar

  • Kancelarija za rodna pitanja -

Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, 11. februar, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na svom zasijedanju, 22. decembra 2015. godine,  usvajanjem  Rezolucije A/RES/70/212., na temelju Rezolucije A/68/220 iz 2013. godine, (nauka,  tehnologija, inovacije i razvoj): ,, u kojoj je prepoznat sveobuhvatan i  jednak pristup i učešće  žena i djevojaka u nauci, tehnologiji i inovacijama, kao imperativ za postizanje rodne ravnopravnosti  i osnaživanje žena i djevojaka.”[1]

Pravni fakultet - Kancelarija za rodna pitanja, obilježava ovaj značajan datum afirmacijom učešća žena u nauci i njihovog doprinosa  razvoju i napretku čovječanstva.

Univerzitet Crne Gore, kao dio globalne naučne zajednice, u cilju  podrške  zajedničkom cilju iz Agende 2030 -  ravnopravnom učešću  žena i djevojaka u nauci,   realizacijom   Akcionog plana za rodnu ravnopravnost, pored ostalog, promoviše postignuća naučnica Univerziteta Crne Gore, podstiče i motiviše uključivanje žena u STEM oblastima.  Ove aktivnosti rezultirale su porastom interesovanja djevojaka  za upis na fakultete iz  oblasti prirodnih nauka,  kao i intenziviranjem  istraživačkih procesa i  naučnim radovima objavljenim  u eminentnim naučnim publikacijama.

Prema relevantnim statistikama na globalnom nivou, i pored napora međunarodne zajednice, lako je uočiti rodni jaz u broju  žena dobitnica pretižnih svjetskih nagrada,  članica nacionalnih akademija nauka,  na liderskim pozicijama u istraživačkim timovima, dobijanju vrhunskih istraživačkih grantova  i dr.. Teme brojnih   međunarodnih  konferencija fokusirane su na iznalaženje inkluzivnijih modela napredovanja budućih generacija žena u nauci, tehnologiji i inovacijama i stvaranje povoljnog okruženja za uklanjanje rodnih dispariteta u ovim oblastima.  

U tom kontekstu, Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci podsjeća nas  na obavezu,  da u sistemu društvenih vrijednosti, ravnopravnost u  obrazovanju i nauci budu osnov,  a talenat, znanje i izvrsnost prioriteti  ka osvajanja novih naučnih prostranstava.

[1] A/RES/68/220; A/RES/70/212, https://documents.un.org/doc/undoc/gen/n15/451/12/pdf

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.