Održan regionalni trodnevni trening iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže






















































Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore od 12. do 14. februara 2024 godine održana je obuka i trening iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže pod nazivom “Vis International Commercial Arbitration Moot Oral Advocacy Training”, a koji prethodi II Podgorica Regionalnom Pre-Moot takmičenju, koje će se ove godine održati od 15. do 17. Februara.

Trening je održan pod pokroviteljstvom CLDP organizacije (Commercial Law Department Programme of the U.S. Department of Commerce) i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), a uz podršku brojnih partnera i sponzora.

Ovo je prva međunarodna obuka iz oblasti trgovinske arbitraže koja se sprovodi na našem fakultetu i koja je okupila timove sa osam univerziteta iz regiona.

U uvodnim obraćanjima, obratili su se i učesnike pozdravili Prof. dr Vladimir Savković, prodekan za međunarodnu saradnju, Tye Sundlee, Deputy Political and Economic Chef, at U.S Embassy Podgorica i Shamiram Lazar, International Program Specialist, U.S. Department of Commerce, Commercial Law Development Program CLDP.

Obuke su sprovodili mr Fahira Brodlija (GIZ), Prof. Andre Janssen sa  Radboud Univezirtata  u Nijmegenu (Holandija), kao i saradnice u nastavi na Pravnom fakultetu UCG, mr Nikolina Tomović  i mr Milana Ranković, trener Vis Moot Montenegro tima.

Timovi su imali priliku da pohađaju obuku o unaprijeđenju argumenata kako iz proceduralnog, tako i iz materijalnog prava međunarodne prodaje robe, o pravilnom istupanju tokom usmenih rundi na Vis Moot takmičenju i o razumijevanju arbitražnog tribunala i efektivnom odgovaranju na pitanja arbitara. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.