Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor učestvovali na prestižnom Adriatic Sea Forum-u 2022 u Bariju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Peto izdanje međunarodnog foruma iz oblasti pomorskog turizma Adriatic Sea Forum 2022 – Cruise, Ferry, Sail & Yacht održano je 6-7. oktobra 2022. godine u Bariju (Italija). Glavni cilj Adriatic Sea Foruma jeste pomocija čitavog jadranskog područja kao jedinstvene pomorsko-turističke destinacije kroz saradnju između pomorskih zemalja: Grčke, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije, odnosno između 25 regija i više od 150 destinacija okrenutih prema Jadranskom moru.

Na forumu su obrađivane brojne teme koje generiše pomorska privreda, uključujući analizu vrste i obima saobraćaja u jadranskom području nakon dvogodišnjeg perioda pandemijske krize u kojem je došlo do značajnog smanjenja pomorskih i turističkih tokova. Shodno tome, analizirana su pitanja o budućim trendovima i promjenama u pomorskom turizmu. Razmatrane su aktivnosti koje bi trebalo preduzeti kao podrška nautičkom turizmu na Jadranu kroz integraciju svih stejkholdera u logističkom lancu koji tiče Jadran. Istaknuta je potreba za promovisanjem održivosti, digitalizacije, inovacija i zaštite životne sredine, ali i značajnog ekonomskog uticaja koji bi pomorski turizam mogao imati na razvoj jadranske regije.

Na ovom prestižnom i popularnom  forumu učestvovali su predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor - dekan prof. dr Špiro Ivošević i doc. dr Senka Šekularac- Ivošević, koordinatorka za međunarodnu saradnju. Dvodnevni događaj uključivao je okrugle sesije, prezentacije, direktne razgovore, intervjue i uvodne govore o aktuelnim temama. Ovom prilikom predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor pokrenuli su važno pitanje povezivanja obrazovnih institucija iz oblasti pomorstva i predstavnika privrede, a sve u cilju širenja mogućnosti zaposlenja za svršene studente Pomorskog fakulteta Kotor. Adriatic Sea Forum je idealna prilika za zainteresovane partnere u sektoru pomorstva i turizma da ažuriraju, kreiraju, dijele i šire informacije, projekte, znanja i kontakte. S tim u vezi, predstavnici Fakulteta iskoristili su ovu priliku da unaprijede saradnju sa predstavnicima pomorskih kompanija u Crnoj Gori koji su bili istaknuti panelisti ovog događaja. Naime, u razmjeni ideja i iskustava napravljeni su planovi za buduće projekte, panele i istraživanja sa Nikolom Banovićem, izvršnim direktorom Portonovi marine, i Mihailom Vukićem, vlasnikom agencije Allegra Krstarenja iz Bara.

Očekivano je da se na bazi razmijenjenih kontakata i umrežavanja sa elitnim menadžerima koji su učestvovali na ovom događaju razvije baza za brojne buduće projekte koje će implementirati Pomorski fakultet Kotor.

Detaljna Agenda događaja dostupna je na linku.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.