Uspješno završena Osnivačka skupština Alumni kluba Pomorskog fakulteta u Kotoru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pomorskom fakultetu Kotor održana je Osnivačka skupština na kojoj je donijeta odluka o osnovanju nevladinog udruženja „Alumni klub Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore“.

Program je vodila alumnistkinja Milica Usanović, studentkinja postiplomskih specijalističkih studija na studijskom programu Menadžment u pomorstvu. U radu Osnivačke skupštine učestvovao je 41 alumnista.

Skupštinom je, do momenta imenovanja predsjedavajućeg, predsjedavao prof. dr Lazo Vujović, redovni profesor Pomorskog fakulteta Kotor u penziji, koji je pozdravio sve prisutne  i naveo da mu je posebna čast što prisustvuje ovom događaju. Poželio je puno uspjeha u radu Kluba.

Za predsjednika Skupštine prisutni članovi su jednoglasno izabrali alumnistu Denisa Vukašinovića, upravitelja stroja iz Kotora, zaposlenog u kompaniji „Crnogorska plovidba AD“ a za zamjenika predsjednika alumnistkinju mr Radmila Gagić, saradnika u nastavi na Pomorskom fakultetu Kotor. Poslove zapisničara prema odluci pristunih članova Skupštine obavljaće alumnistkinja mr Vera Kapetanović, viši laborant na Pomorskom fakultetu Kotor.

Za predsjednika Udruženja imenovan je alumnista dr Miroslav Vukičević, doktor Pomorskih nauka i upravitelj stroja iz Kotora, zaposlen na Pomorskom fakultetu Kotor kao saradnik u nastavi i rukovodilac Centra za obuke pomoraca. Za njegovog zamjenika predložen je i izabran alumnista Nikola Peranović, kapetan iz Kotora.

U uvodnom dijelu prisutne je pozdravio dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević koji je izrazio zadovoljstvo zbog osnivanja Alumni kluba što je već duže vremena ideja i cilj alumnista Više pomorske škole i Pomorskog fakulteta Kotor u cilju kreiranja održivih veza između samih alumnista, ali i njihove dugoročne povezanosti i saradnje sa Fakultetom.  

Novoizabrani predsjednik Udruženja dr Miroslav Vukičević  se zahvalio prisutnima na ukazanom povjerenju i istakao da će potruditi da Udruženje svojim djelovanjem bude prepoznato i uspješno u svom radu. Izložio je kratku prezentaciju aktivnosti na Pomorskom fakultetu Kotor, sa posebnim osvrtom na realizaciju nastavnih aktivnosti i praktičnih vježbi koje su realizovane zahvaljujući baš alumnistima, to jest uspješnim kapetanima i upraviteljima, te zaposlenima na kopnu, koji su uvijek pružali i pružaju nesebičnu podršku unaprijeđenju nastavnog procesa na Fakultetu.

Na samoj sjednici  su iznijeta različita i konstruktivna mišljenja u vezi budućeg rada Udruženja, a otvorena je i konstruktivna diskusija oko teksta Statuta Udruženja o čijem je usvajanju Skupština jednoglasno donijela odluku.

Na samoj sjednici je predstavljen postupak registracije Udruženja koji će biti obavljen u najskorijem roku.

Osnivačka skupština i osnivanje NVU „Alumni klub Pomorskog fakulteta Kotor“ je značajan događaj u razvoju Pomorskog fakulteta Kotor, ali i za zajednicu pomoraca u našem gradu i šire i svih onih koji su diplomirali na Višoj Pomorskoj školi, Fakultetu za pomorstvo ili Pomorskom fakultetu Kotor i daju svoj doprinos razvoju društvene zajednice u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

Kako je i samim aktima predviđeno, ciljevi Udruženja su:

  • čuvanje tradicije i ugleda Pomorskog fakulteta Kotor,
  • promovisanje ugleda i značaja pomorske struke,
  • učešće u bitnim pitanjima od interesa za širu društvenu zajednicu,
  • učešće u bitnim pitanjima kojima se rješava status pomorstva i pomoraca,
  • uspostavljanje i razvijanje komunikacije alumnista i Fakulteta,
  • unaprijeđenje rada Pomorskog fakulteta Kotor,
  • povezivanje sa privrednim subjektima u kojima su alumnisti zaposleni,
  • povezivanje sa studentskim organizacijama,
  • razvijanje primjene praktične nastave na fakultetu.

Djelatnosti udruženja su:

  • saradnja sa srodnim udruženjima u zemlji i inostranstvu;
  • učestvovanje na domaćim i međunarodnim skupovima i seminarima,
  • organizovanje predavanja o temama iz oblasti pomorstva,
  • realizovanje različitih projekata iz pomorstva,
  • podrška nastavnicima i saradnicima Fakulteta,
  • podrška studentima Fakulteta najviše u pogledu njihovog napredovanja i stručnog usavršavanja,
  • redovno informisanje svih članova o aktivnostima Udruženja,
  • organizovanje međusobnih sportskih, kulturnih i sličnih susreta,
  • organizovanje i obilježavanje važnih datuma Fakulteta i Udruženja.

Mnogi članovi Alumni kluba su dali svoje konkretne ideje u vezi predstojećih aktivnosti koje Klub namjerava da realizuje.

Nesporno je da je jedna lijepa inicijativa pokrenuta u novembru 2022. godine, na konferenciji pod nazivom 2nd Kotor International Maritime Conference – KIMC 2022, u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor, stigla do svoje konkretne realizacije kroz održavanje ove Skupštine, osnivanje Udruženja u donošenje Statuta.

Na zadovoljstvo svih članova i svih prisutnih na Osnivačkoj skupštini zaključeno je da se osniva Klub koji će imati brojne aktivnosti kako u lokalnoj zajednici, tako i šire, iz različitih oblasti edukativnog, kulturnog, sportskog karaktera, na zadovoljstvo članova kako na kopnu, a naročito onih koji sa diplomom Pomorskog fakulteta Kotor plove svjetskim morima.

 

Medijske objave: 

https://radiokotor.info/clanak/drustvo/odr%C5%BDana-osniva%C4%8Cka-skup%C5%A0tina-alumni-kluba-pomorskog-fakulteta,-dr-miroslav-vuki%C4%8Cevi%C4%86-izabran-za-predsjednika/2 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.