Oficir mašine odbranio master rad na Pomorskom fakultetu Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nedavno je na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore odbranjen još jedan master rad po novoakreditovanom sistemu studija koje su otpočele 2017. godine. U petak, 9. juna 2023. godine Matija Rašković, najbolji student prve generacije novoakreditovanog studijskog programa Brodomašinstvo i ujedno i treći oficir mašine odbranio je svoj master rad pod nazivom „Analiza pouzdanosti strukturnih elemenata tankova goriva na primjeru brodova za rasuti teret“, čime je stekao zvanje Master Pomorskih nauka. Pored dekana, prof. dr Špira Ivoševića kao mentora, Komisiju za ocjenu master rada činili su još i prof. dr Danilo Nikolić (predsjednik Komisije) i prof. dr Tatijana Dlabač. Odbrani je, osim porodice i prijatelja kandidata Raškovića, prisustvovao i veliki broj profesora i studenata.

Predmet istraživanja u ovom radu odnosi se na pouzdanost strukturnih elemenata tankova goriva kod broda za prevoz rasutog tereta tokom njegovog životnog ciklusa. U radu su analizirani podaci o debljini čeličnih ploča broda za prevoz rasutog tereta koji naftna goriva koriste isključivo kao pogonski medij. Istraživanja su omogućila da se odredi period preventivnog održavanja, odnosno predvidi period zamjene pojedinih strukturnih elemenata, što bi značajno doprinijelo većoj sigurnosti broda, tereta i posade.

Mr Matija Rašković dio je mladog i entuzijastičkog tima Pomorskog fakulteta Kotor koji, zajedno sa svojim mentorima i profesorima, vrijedno rade na unapređenju, promociji i održivosti ove visokoškolske institucije i njenih naučnih i stručnih resursa.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.