Otvorena izložba dr Stevana Kordića: 90 godina školskog broda „Jadran”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom 90 godina školskog broda „Jadran”, sinoć je u Pomorskom muzeju Kotor otvorena izložba fotografija doc. dr Stevana Kordića. Izložbu su otvorili kapetan fregate Milan Jevtović, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, i predsjednik Opštine Kotor, g. Vladimir Jokić. 

U pitanju je treća po redu izložba dr Kordića koja je posvećena šb „Jadran“. Ukupno 22 izložene fotografije snimljene su tokom tri međunarodne edukativne plovidbe koje je Pomorski fakultet Kotor organizovao za svoje studente u saradnji sa Mornaricom Vojske Crne Gore, a u okviru kojih su se posjetile Italija, Malta, Turska i Grčka. Između ostalog, dr Kordić je za jednu od fotografija broda „Jadran“ sa delfinima koji ga prate pod nazivom „Delfin“ dobio i prvu nagradu na konkursu Zavoda za zaštitu prirode Srbije čiji su žiri činili ugledni fotografi i stručnjaci američkog istraživačkog društva „National Geographic“ u kategoriji „Pejzaži“ 2015. godine. 

Osim što je angažovan kao profesor matematike na Pomorskom fakultetu Kotor, dr Kordić se bavi umjetničkom fotografijom već više od 20 godina. Izlagao je u Kotoru, Tivtu, Podgorici, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Berlinu, Termoliju i Rimu, a njegove fotografije dio su brojnih i raznovrsnih naučnih i umjetničkih publikacija. Član je više vladinih i nevladinih udruženja i doživotni je član evropskog pokreta za zaštitu kulturnog nasljeđa „Europa Nostra“. 

Uz zahvalnost Mornarici Vojske Crne Gore i posadi broda Jadran, studentima i profesorima koji su učestvovali u plovidbama, Pomorskom muzeju Kotor i svim prisutnima, dr Kordić je poručio da se nada i budućoj uspješnoj saradnji koja će biti vezana za ovaj autentični i vrijedni jedrenjak, te skorom nastavku zajedničkih edukativnih plovidbi.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.