Studenti Pomorskog fakulteta Kotor u posjeti agenciji MSC Montenegro i kontejnerskom brodu MSC Harmony III




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti osnovnih i master studija Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, u pratnji laboranata Fakulteta, Đorđa Nedeljkova i Željka Hercegovca, bili su gosti agencije MSC Montenegro. U okviru ove posjete, imali su priliku da se upoznaju i sa kontejnerskim brodom MSC Harmony  III koji je bio na vezu u Luci Bar.

Ova edukativna i interesantna posjeta započela je susretom sa gospodinom Daliborom Pelevićem, direktorom agencije MSC Montenegro, koji je ujedno i doktorand i alumnista Pomorskog fakulteta Kotor. On je srdačno dočekao studente i posvećeno i detaljno objasnio postupak rada svih segmenata agencije, kao i dokumentaciju vezanu za lučke vlasti, carinske vlasti i policiju, omogućujući prisutnim studentima temeljno razumijevanje kompleksnosti pomorskog operativnog okruženja.

Nakon ovog uvodnog dijela i posluženja koje je za njih priređeno u Agenciji, studenti su imali priliku da se upoznaju i sa više tipova rashladnih kontejnera stacioniranih u Luci Bar. Gospodin Goran Popović, elektro-frigo majstor, proveo je studente kroz svaki korak rada kontejnera, pružajući im uvid u preciznost i organizaciju ovog važnog dijela logističkog lanca.

Poseban doživljaj za studente predstavljao je ulazak na brod MSC Harmony III, gdje su obišli komandni most i mašinski kompleks. Članovi posade, na čelu sa zapovjednikom, tom prilikom su upoznali studente sa operacijama na brodu, ističiću važnost precizne navigacije, održavanja i praćenja rada glavnog motora, te saradnje između članova posade i brodskih službi.

Studenti su bili impresionirani ovim 18 godina starim brodom i njegovih 222 metara dužine i 30 metara širine. MSC Harmony III plovi pod zastavom Liberije i dio je flote jednog od ključnih sudionika u kontejnerskom prevozu u svijetu.

Uz obilje vrijednih informacija i direktnim upoznavanjem sa brodskim sistemima, studenti su uživali u ovoj edukativnoj posjeti brodu MSC Harmony III  u Luci Bar i prilici da se neposredno upoznaju sa svijetom kontejnerskog prevoza i pomorske logistike.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.