Održan Info dan sa temama kako se pripremiti za prvi ukrcaj i mobilnost studenata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

SAOPŠTENJE

Danas je na Pomorskom fakultetu Kotor održan INFO DAN sa temama:

1) Kako se pripremiti za prvi ukrcaj,

2) Dosadašnja i buduća mobilnost studenata- rezultati i iskustva, dalji planovi.

Na INFO DANU u okviru prve teme govorili su Predrag Tomić, tehnički inspektor u kompaniji Bernard Shoulte iz Hamburga i Boro Lučić, kapetan duge plovidbe i vlasnik agencije Lučić Marine Services iz Herceg Novog.

Prisutne studente i vršioca funkcije dekana Fakulteta prof.dr Danila Nikolića, pozdravio je, a gostima poželio dobrodošlicu i zahvalio na dolasku, prodekan za kvalitet i međunarodnu saradnju, doc.dr Špiro Ivošević.

Predrag Tomić je studente ukratko upoznao sa načinom apliciranja i mogućnostima zaposlenja u svojstvu kadeta na kompaniji čiji je predstavnik. Naročito je ukazao studentima na neophodnost poznavanja engleskog jezika što je imperativ za sve pomorce prije svega u cilju što boljeg sprazumijevanja sa multinacionalnom posadom na brodu, te normalnog rada i funkcionisanja. Takođe je podvukao značaj pisanja CV na pravi način apelujući na pismenost i kulturu izražavanja, a sve u cilju prikazivanja sebe u najboljem svijetlu, u cilju dobijanja posla i daljeg napredovanja.

Kapetan Boro Lučić je takođe studentima dao nekoliko dragocjenih uputstava podvlačeći obavezu ozbiljnosti, pristojnosti i posjedovanja uredne i kompletne pomorske dokumentacije kod apliciranja za posao. Takođe je ukazao na obavezu stalnog napredovanja i učenja u smislu upoznavanja sa stalnim promjenama i dešavanjima u svijetu pomorstva. Savjetovao im je da se preko interneta pretplate na određene časopise koji nisu skupi, te na knjige iz kojih mogu crpiti sva znanja i novosti u pogledu dešavanja i promjena u pomorstvu na međunarodnom polju.Kapetan Lučić je studentima prenio svoja dragocjena iskustva kao pomorca, te napravio paralelu biti kadet nekad i sad.

Gosti su odgovarali na pitanja studenata.

U cilju afirmisanja mobilnosti studenata Pomorskog fakulteta Kotor na svim nivoima studija, studentima su se obratili Dimitrije Čvorović i Marjan Damjanović, studenti -učesnici programa mobilnosti. Dimitrije Čvorović je student osnovnih studija na studijskom programu Nautika i u sklopu programa razmjene boravi na Pomorskom fakultetu u Splitu.

Svojim kolegama se putem skajpa obratio Marjan Damjanović, student postdiplomskih magistarskih studija koji je na razmjeni na Fakultetu u Chiosu, Grčka.

Oni su prezentovali svoja iskustva u pogledu apliciranja, te boravka i učenja na drugim institucijama, naročito podvlačeći značaj u sticanju novih iskustava, upoznavanja sa drugačijim načinom rada, te sa kolegama koji stiču slična znanja kao i oni.

Na kraju ovog INFO DANA, zaključeno je da su ovakvi događaji veoma korisni za studente Pomorskog fakulteta Kotor, te da bi slične trebalo organizovati što češće, u cilju blagovremenog dobijanja svih potrebnih informacija, te u cilju međusobne razmjene iskustava.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.