Održano predavanje drugog oficira palube, nekadasnjeg studenta, Filipa Milivojevica




U cetvrtak, 8. marta 2018. godine je u prepunom amfiteatru Pomorskog fakulteta Kotor, Filip Milivojević, drugi oficir palube, nekadašnji student Fakulteta, održao predavanje na kojem je studentima i zaposlenima prenio svoja iskustva sa broda kojom prilikom je zajedno sa posadom bio zarobljen od strane pirata u vodama Libije, prilikom svoje plovidbe brodom nakon isplovljavanja iz albanske luke Drač.

Prije same priče koja je bila tema današnjeg predavanja, Filip Milivojević je studentima ukratko ukazao na značaj bezbjednosti i sigurnosti na brodu, napravio analogiju u smislu njenog izučavanja na Fakultetu, te praktične primjene tokom plovidbe u opasnim i nemilim situacijama u kojima se on sa svojim kolegama našao.

Nadahnuto i vrlo realistično, Milivojević je prenio svoje strahove, kako svoje tako i svojih kolega, članova posade broda, načine preživaljavanja, odupiranja fizičkoj i psihičkoj torturi, gladi , nehigijeni i opštem haosu na brodu, na kojem su bili izloženi nakon napada od strane grupe pirata- terorista, kojom prilikom je on bio u gvardiji i prvi vidio i osjetio sve nedaće i svu strahotu koja je sa napadom i zarobljavanjem uslijedila. Sve nevolje i neizvjesnost, pomorci su dijelili sa ilegalnim imigrantima koje su pirati prevozili za Evropu, ali uz mnoge zloupotrebe, sve u cilju dobijanja što više novca u svojim nečasnim radnjama.

U predavanju koje je trajalo više od jednog časa, vrlo interesantno je prikazao prve susrete sa piratima koje je okarakterisala totalna pljačka od njihove strane kojom prilikom su pomorci ostali bez svojih dragocjenosti, bez vode i goriva, bez novca, bez hrane i ljekova, u neljudskim uslovima.

Vrlo emotivno i sadržajno je prikazao na koji način se preživljavalo tokom dugih četrdeset dana zarobljeništva, do konačnog oslobođenja, ali teškog i dugog povratka preko Malte, Albanije, konačno do svojih kuća i svojih porodica.

Predavanje je izazvalo veliko interesovanje studenata koji su Milivojeviću postavljali praktična i zanimljiva pitanja.

Prikazujući fotografije i slajdove, Filip je budućim pomorcima dao dragocjene savjete u pogledu neophodnosti pomorskog obrazovanja, pažnje prilikom ukracaja i biranja kompanije, te drugih praktičnih pitanja koje je sam u toku svog dosadašnjeg plovidbenog staža rješavao prije svega u ovoj teškoj situaciji u kojoj se našao.

Na kraju je naglasio, da će uprkos nemilom iskustvu, nakon odmora i opravka opet ići na brod, da je na Pomorskom fakultetu Kotor dobio dragocjena znanja, da je zavolio zanimanje pomorca, te da želi da i dalje plovi i napreduje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.