Predavanje profesora Stojanovića izazvalo veliko interesovanje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, u Svečanoj sali Fakulteta i preko platforme ZOOM, u srijedu, 23.02.2022., održano je predavanje prof. dr Radovana Stojanovića, na temu: Naukometrija i akademski integritet. Pozdravne riječi okupljenima uputila je dekanka prof. dr Tatjana Novović. Moderator predavanja bila je prodekanka prof. dr Dijana Vučković.

Naukometrija se bavi kvantitativnom i komparativnom evaluacijom doprinosa kojim naučnici, istraživačke grupe, institucije i države doprinose napretku znanja. Profesor Stojanović je istakao da nema te matematike da izmjeri  koliko koliko ko vrijedi, kao i mjerenje vrijednosti naučnog rada. Sistem metrike je potreban u naučnoistraživačkom radu i ako je častan treba ga pojačati i metodološki doraditi. Treba učiti mlade da vole nauku, jer je samo dobar naučnik onaj koji voli nauku, kazao je profesor.

Profesor Stojanović je ukazao na brojne primjere kako pripadnici akademske zajednice trebaju da poštuju akademski integritet i koji su to etički kodeksi ponašanja. Pošteniji kriterijumi treba da uključuju: Da li je istraživač sam ili uz pomoć drugih napisao rad? Da li je istraživanje doprinijelo novim saznanjima? Da li je pokrenulo novu disciplinu? Da li je doprinijelo ekonomiji, otvorilo nova radna mjesta, stvorilo nove proizvode? Da li je doprinijelo poboljšanju kvalitata života bilo kog čovjeka? Na kraju predavanja, profesor je citirao riječi Nikole Tesle: Onoga dana kada nauka bude počela proučavati nefizičke pojave, u deset godina napredovati će više nego u ranijim vjekovima svoje istorije.

Predavanje je bilo izuzetno zanimljivo i podstaklo je diskusiju akademskog osoblja sa profesorom Stojanovićem. U prilogu nalazi se prezentacija predavanja.

I u narednom periodu Filozofski fakultet nastaviće da organizuje gostujuća predavanja uglednih profesora i naučnih istraživača, uživo na Fakultetu ili preko platforme ZOOM.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.