Први корак у сарадњи са Универзитетом у Сегедину




Први корак у сарадњи са Универзитетом у Сегедину

Na konferenciji o osnivanju regionalnog interdisciplinarnog istraživačkog Centra zapadnog Balkana (West Balkan Center), koja je održana 7. oktobra u Segedinu (Mađarska), učestvovali su profesori sa Studijskog programa za filosofiju, čime je napravljen prvi korak u saradnji Univerziteta Crne Gore sa Univerzitetom u Segedinu. Poziv za učešće na konferenciji dobili su prof. dr Boris Brajović i prof. dr Dušan Krcunović koji su u svrhu tog ambicioznog međunarodnog projekta predstavili svoj istraživački domen i tom prilikom svoje domaćine upoznali sa istorijatom i strukturom Univerziteta Crne Gore. Osnovna namjera osnivača Centra zapadnog Balkana je povezivanje univerziteta iz regiona u cilju unaprijeđenja saradnje putem naučnoistraživačih projekata i obarazovne i akademske razmjene, uz mogućnost pokretanja zajedničkog časopisa. Na konferenciji su razmatrane potencijalne istraživačke teme koje se tiču izazova pravnih, političkih i ekonomskih integracija, društvenih i kulturnih pitanja tranzicije kao i identitetskih, vjerskih i jezičko-književnih različitosti.

Svojim učešćem na ovoj izuzetno značajnoj, pa i istorijskoj konferenciji, profesori Brajović i Krcunović su pripremili teren za prvu trajnu institucionalno zasnovanu saradnju sa Univerzitetom u Segedinu o čijem rejtingu govori i najnovija vijest da je prof. dr Katalin Kariko, nedavna dobitnica Nobelove nagrade iz oblasti medicine, alumnista ovog, trenutno najboljeg univerziteta u Mađarskoj i jednog od najboljih evropskih univerziteta. Mađarska naučnica Katalin Kariko, koja je zajedno sa svojim američkim kolegom Druom Vajsmanom omogućila otkriće vakcine protiv kovida-19, obrazovala se na Univerzitetu u Segedinu koji je osnovan prije 440 godina, a na kome danas studira 28.000 studenata, od čega su više od 20 procenata studenti iz 130 zemalja. Ljubazni domaćini iz prelijepog i najsunčanijeg mađarskog grada Segedina, proveli su naše profesore i kroz impozantnu univerzitetsku biblioteku Klebelsberg, koja se zajedno sa svojim čitaonicama rasprostire na nekoliko hiljada kvadratnih metara, u pet etaža i u čijem se bibliotečkom fondu nalazi preko milion knjiga, uključujući i depo sa inkunabulama.

Obilazak univerzitetske biblioteke, koja nosi ime svog dobrotvora Klebelsberga, bila je dodatni argument pokretača ideje Centra zapadnog Balkana da se, nakon uspješne osnivačke konferencije i uvjerljivih nastupa profesora Brajovića i Krcunovića, saradnja sa Univerzitetom Crne Gore ozvaniči na najvišem nivou.  

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.