Gostovanje Gorana Markovića na času Književnosti za djecu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Goran Marković, pisac za djecu i vlasnik IK „Pčelica“ iz Čačka, jedne od najeminentnijih izdavačkih kuća u regionu specijalizovanih za publikovanje književnosti za djecu i mlade, gostovao je 22. decembra 2023. godine na času Književnosti za djecu, u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta.

U dvočasovnom razgovoru sa predmetnom profesorkom doc. dr Svetlanom Kalezić-Radonjić i studentkinjama Studijskog programa za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, Goran Marković je osvijetlio neke aspekte svoje poetike i način na koji sagledava dječju književnost. Smatrajući da dobra knjiga za djecu i mlade u sebi mora sadržati pedagoške elemente budući da se obraća publici koja se nalazi na početku životne staze, Marković drži da kvalitetna knjiga profinjuje dječji kapacitet za empatiju.

U vezi sa tim studentkinje SP za predškolsko obrazovanje i vaspitanje postavljale su mnoštvo pitanja sa posebnim akcentom na publikacije koje spadaju u tzv. inkluzivnu književnost, u kojima je Goran Marković, u formi slikovnice i uz pomoć životinjskih likova, približio mladoj čitalačkoj publici djecu sa posebnim medicinskim karakteristikama obrađujući teme autizma, slabovidosti, nagluvosti i paralize.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.