Uspostavljena akademska i naučna saradnja sa Institutom za historiju Univerziteta u Sarajevu




Uspostavljena akademska i naučna saradnja sa Institutom za historiju Univerziteta u Sarajevu

Prodekan nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu UCG, prof. dr Marijan Premović, imao je sastanak sa direktorom Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu dr Sedadom Bešlijom. Tom prilikom, 13. februara 2024. godine, kao rezultat obostrane zainteresovanosti za akademsko i naučno partnerstvo potpisan je Sporazum o naučnoj saradnji.

Ovim sporazumom predviđa se saradnja na realizaciji zajedničkih naučno-istraživačkih projekata, organizovanje konferencija, publikovanje zajedničkih izdanja, razmjena publikacija, mobilnost zaposlenih, kao i druge oblasti saradnje od zajedničkog interesa.

Kao prva aktivnost dogovorena je posjeta kolega iz Sarajeva u maju ove godine i promocija naučne produkcije Instituta za historiju, od 2019. do 2024. godine. Preliminarno je koncipirana zajednička konferencija koja bi bila fokusirana na istorijske veze Crne Gore i Bosne i Hercegovine kroz istoriju. Pored ove dvije institucije, planirano je da u ovoj konferenciji uzmu učešće i kolege sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Tuzli, kao i sa Istorijskog instituta Crne Gore.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.