Gostujuće predavanje doc. dr Ines Skelac na Filozofskom fakultetu 28. marta




Gostujuće predavanje doc. dr Ines Skelac na  Filozofskom fakultetu 28. marta

Doc. dr Ines Skelac, profesorica Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu će u četvrtak, 28.03.2024. godine, u 10.30h, u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta održati predavanje Ludwig Wittgenstein: jezične igre i privatni jezik.

Rezime 

Ludwig Wittgenstein: jezične igre i privatni jezik

Wittgenstein uvodi pojam jezičnih igrama koji obuhvaća različite aktivnosti koje uključuju jezik poput naređivanja, pripovijedanja, molitve, zahvale ili šale, a u kojima sudjeluju pripadnici određene zajednice. Svaka jezična igra ima svoja pravila koja određuju značenje riječi unutar te igre. Wittgenstein tvrdi da se značenje riječi ne odnosi na predmet koji se imenuje, nego se nalazi u načinu  na koji ljudi koriste jezik u različitim kontekstima. Time jezik postaje dinamičan i prilagodljiv, a značenje je više povezano s društvenim interakcijama nego sa strogim definicijama.

Wittgensteinova kritika privatnog jezika usko je povezana s njegovom teorijom jezičnih igara. Wittgenstein smatra da ako jezik postoji samo unutar pojedinčeve svijesti, bez mogućnosti verifikacije ili ispravka od strane drugih, tada nije moguće jamčiti njegovu dosljednost ili značenje jer nije provjerljiv u zajednici govornika. Bez mogućnosti vanjske provjere jezik ne bi mogao funkcionirati kao ne bi postojala zajednička osnova za razumijevanje ili korištenje simbola i značenja. To implicira da jezik nužno ima javni karakter i da je njegovo značenje utemeljeno u praksama zajednice koje igraju svoje jezične igre.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.