Erasmus + projekat BIOISINT: Jačanje kapaciteta i digitalnih kompetencija studenata Medicinskog fakulteta




Erasmus + projekat BIOISINT: Jačanje kapaciteta i digitalnih kompetencija studenata Medicinskog fakulteta

Pandemija COVID-19 je dala jedno novo iskustvo ograničenosti u međunardnoj razmjeni znanja i vještina na polju biomedicinskih nauka te je u pravcu prevazilaženja tih ograničenosti i nastao nedavno odobreni projekat Medicinskog fakulteta BIOSINT.

Riječ je o međunarodnom projektu “Jačanje kapaciteta i digitalnih kompetencija u biomedincskom obrazovanju kroz internacionalizaciju kod kuće”, koji je dobijen u prvom pozivu novog ciklusa Erasmus + projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) za 2021-2027, kao jedan od 14 dobijenih projekata UCG. To je saopštila prodekanka za nastavu na ovom fakultetu i rukovodilac ovog projekta prof. dr Aleksandra Božarić.

„Medicinski fakultet UCG je partner na projektu koji ima za cilj da unaprijedi obrazovanje i profesionalni i lični razvoj studenata biomedicinskih nauka, kao i nastavnika i administrativnog osoblja medicinskih fakulteta koji učestvuju u projektu“, kazala je Božarić.

Projekat će se realizovati u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji, dok će visokoškolske ustanove iz Belgije, Rumunije i Srbije imati savjetodavnu ulogu i prenijeti svoja iskustva i znanja.

„Kroz projekat će se formirati platforma za postizanje krajnjeg cilja, a to je internacionalizovani nastavni plan i program. Svaki medicinski fakultet, učesnik projekta, odabraće nekoliko  programa koji će biti internacionalizovani u skladu sa standardima ECTS sistema. Osim toga, projektni konzorcijum će razviti i implementirati najmanje tri nova internacionalna virtuelna programa koji će biti iz oblasti: ishrane i bolesti, personalizovane medicine i digitalnog zdravlja, te zdrastvenog menadžmenta u krizi“, objasnila je Božarić.  

Nastavni plan i program svakog predmeta će biti dizajniran u skladu sa savremenim principima i standardima, te zahtijevati interkulturalne i međunarodne kompetencije nastavnika i učenika.

„Koristiće se i neke od široko korišćenih, praktičnih, efikasnih i/ili inovativnih metodologija kao što je Kolaborativno onlajn međunarodno učenje (COIL), Transparentnost u učenju i podučavanju (TILT) i Sadržaj i integrisano učenje jezika (CLIL). Virtuelne međunarodne učionice će raditi na olakšavanju interkulturalne komunikacije, utičući na efikasnost i internacionalizaciju“, navodi Božarić.

Ona objašnjava da aktuelni studijski programi medicinskih fakulteta, učesnika projekta, imaju značajne sličnosti, ali i velike razlike u smislu formalne organizacije i u pogledu obrazovnog učinka, posebno u oblasti internacionalizacije. Zajednički BIOSINT okvir, u međunarodnom okruženju i međukulturnoj razmjeni, nudi jedinstvene mogućnosti i usklađenost sa lokalnim uslovima i zahtjevima, a s druge strane, i značajne mogućnosti za međunarodnu promociju vlastitih kapaciteta i dostignuća.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.