Odbrana doktorske disertacije dr med Ognjenke Šarenac




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danas je u amfiteatru Medicinskog fakulteta dr med Ognjenka Šarenac javno branila doktorsku disertaciju pod nazivom »Uticaj perioperativno datih aminokiselina, lidokaina i magnezijuma na smanjenje sistemskog inflamatornog odgovora i postoperativnog bola kod velikih abdominalnih operacija«

pred Komisijom u sastavu:

  • dr Miodrag Radunović, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore;
  • Akademik prof. dr Ranko Lazović – redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore;
  • dr Ivan Palibrk, vanredni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
  • dr Milica Martinović, redovna profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore;
  • dr Predrag Stevanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Informacije o doktorandu i kratki prikaz rada

Dr OGNJENKA ŠARENAC, rođena je 03.05.1979. u Mostar u (Bosna i Hercegovina), gdje je završila osnovnu školu „Ivo Lola Ribar“. Završila je 1998. godine Gimnaziju „Slobodan Škerović“ kao đak generacije; a 2005. je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (sa prosječnom ocjenom 9,31). 2005. godine počinje ljekarsku karijeru kao ljekarka Doma zdravlja Podgorica i Hitne medicinske pomoći Podgorica; uporedo obavljajući funkciju nastavnika Fiziologije i Anatomije u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici. 2007. godine postaje saradnik u nastavi na katedri Fiziologije (Medicinski fakultet UCG) pod rukovodstvom prof. dr Mare Drecun; a od 2019. godine radi kao saradnik u nastavi na katedri za Hirurgiju Medicinskog fakulteta UCG pod rukovodstvom prof. dr Ranka Lazovića. 2012. je završila specijalizaciju iz Anesteziologije sa reanimatologijom sa najboljim odgovorom u generaciji na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (sa ocjenom 10), od kada radi kao specijalista anesteziologije i reanimatolologije u Kliničkom centru Crne Gore (Podgorica).

2014. godine je prijavila polazna istraživanja pred komisijom na doktorskim studijama Medicinskog fakulteta UCG pod nazivom „Odnos IAP i bubrežne funkcije kod kritično oboljelih“.

U sklopu istraživanja doktorske disertacije objavila je naučni rad „Impact of Perioperatively Administered Amino Acids, Lidocaine, and Magnesium on Inflammatory Response and Pain Associated with Abdominal Surgery: A Prospective Clinical Study (Sarenac O, Lazovic R, Vukcevic B, Lazovic JR, Palibrk IG; Med Sci Monit. 2023;. doi: 10.12659/MSM.939204). Kao student medicine učestvovala je kao koautor na radu “Neuroborreliosis - clinical differential diagnostic problem.“ (Kolinovic M, Sarenac O, Vujisic S; Zagreb International Medical Summit for Medical Students and Young Doctors, Croatia 2002.). Održala je predavanje po pozivu „Savremene smjernice preoperativne anesteziološke pripreme bolesnika sa tumorom jetre“ (Međunarodni simpozijum „Tumori jetre – dijagnostika i liječenje“ u organizaciji Udruženja hirurga Crne Gore; oktobar 2022., Budva, Crna Gora).

 

Doktorska disertacija pod nazivom: „Uticaj perioperativno datih amino kisjelina, lidokaina i magnezijuma na smanjenje sistemskog inflamatornog odgovora i postoperativnog bola kod velikih abdominalnih operacija“ kandidatkinje dr medicine Ognjenke Šarenac izložena je kroz sedam poglavlja.

Disertacija ima 119 strana, 169 literaturnih referenci, ilustrovana je kroz devet slika, dok su rezultati prikazani kroz 10 tabela i 28 grafikona.

Istraživanje je bazirano na uticaju perioperativno datih aminokisjelina lidokaina i magnezijuma na smanjenje sistemske inflamacije i postoperativnog bola, kao i postoperativnih komplikacija u velikoj abdominalnoj hirurgiji.

Hirurški rad i opšta anestezija dovode do poremećaja homeostaze i sistemskih promjena koje dovode do inhibicije celularnog imunog odgovara  i lučenja proinflamatornih citokina i hiperkatabolizma.

Redukcija postoperativne inflamacije dovodi do smanjenje postoperativnog bola i kraćeg vremena do povratka digestivnih funkcija, što u krajnjem rezultira bržim oporavkom i otpustom sa bolničkog liječenja, kao i većom satisfakcijom pacijenta.

Ovdje prezentovana doktorska disertacija bazirana je na istraživanju koje je po prvi put obuhvatilo kombinaciju: lidokaina, magnezijuma i aminokisjelinskih rastvora i na jasan, metodološki definisan način ispitalo dejstvo pomente kombinacije na inflamatorni odgovor, intezitet bola i uspostavljanje digestivnih funkcija nakon abdominalnih operacija.

U okviru ove doktorske disertacije odgovoreno je na definisane ciljeve i potvrđene su postavljene hipoteze. Zaključci ove disertacije izloženi su jasno i pregledno; te su oslonjeni na rezultate istraživanja.

Dizajn istraživanja je na racionalan način uklopljen u svakodnevnu kliničku praksu, uz visoke standarde bezbjednosti pacijenta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.